Charts.cz/Fórum/Jak vybrat správné ETF fondy?

Jak vybrat správné ETF fondy?

Přemýšlím o investování do ETF fondů, ale nejsem si úplně jistý, na co se při výběru zaměřit. Zajímalo by mě, které faktory jsou nejdůležitější, když vybírám ETF? Mám na mysli různé aspekty, jako je například nákladovost fondu, tedy kolik zaplatím na poplatcích, nebo jaká je likvidita těchto fondů, abych věděl, jak snadno budu moci své akcie prodat. Také bych chtěl vědět, jak důležitá je diverzifikace portfolia a zda mám koukat na historickou výkonnost fondu nebo spíše na to, jaké akcie nebo jiné aktiva fond drží. Co třeba úroveň rizika – to je taky důležité, že? A co daně? Jak moc ovlivňují rozhodování o tom, do kterého ETF investovat? Zkrátka by mě zajímalo, co všechno bych měl vzít v úvahu, abych udělal dobrý výběr. Jaké máte zkušenosti a jaké rady byste mi dali?

132 slov
1.3 minut čtení
14. 7. 2024
Viktor Kočí
Viktor Kočí

Když vybíráš ETF, tak faktory jako nákladovost a likvidita jsou fakt klíčový. Nižší poplatky znamenají víc peněz pro tebe, takže čím nižší TER, tím líp. U likvidity je fajn, když se ETF dobře obchoduje, aby ses vyhnul velkým spreadům a problémům při prodeji.

Diverzifikace je taky důležitá, abys měl pokrytý víc sektorů nebo regionů a nespoléhal jen na pár akcií. Historická výkonnost může být orientační, ale spíš koukej na to, co fond drží teď a jaký má investiční styl.

Riziko je samozřejmě důležitý – třeba jestli jde o akcie nebo dluhopisy. Většina ETF má různý úrovně rizika, takže je dobrý mít představu o svým vlastním rizikovém profilu. A daně? Ty taky ovlivňujou čistý výnos, takže si zjisti, jak to funguje v tvém státě.

Celkově jde hlavně o to mít jasno v tom, co od investice čekáš a jak dlouho chceš investovat. Takže se snaž najít ETF, který ti sedí do portfolia a odpovídá tvým cílům.

153 slov
1.5 minut čtení
28. 4. 2024
Kristýna Králová
Kristýna Králová

Při výběru ETF fondů je dobré koukat na pár klíčových věcí. První věc, co bys měl brát v potaz, jsou poplatky. Čím nižší nákladovost, tím líp pro tebe, protože ti zůstane víc z výnosů. Další důležitý faktor je likvidita – prostě zjisti, jak snadno se ETF obchoduje. Když jdeš prodávat, nechceš, aby to trvalo věčnost nebo abys musel slevit z ceny.

Diverzifikace portfolia je taky důležitá – chceš mít rozložené riziko na víc aktiv, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Zkouknout bys měl i to, jaký typ akcií nebo jiných aktiv fond drží, a ne jen historickou výkonnost. Ta minulá výkonnost sice může něco naznačit, ale není to záruka budoucnosti.

Riziko je další věc – některý ETF mohou být hodně volatilní a ty potřebuješ vědět, kolik jsi ochoten riskovat. Co se daní týče, jo, to taky může hrát roli. Někdy jsou dividendy z ETF zdaněný jinak než u jednotlivých akcií a to může ovlivnit tvůj celkový výnos. Takže si tohle všechno promysli a udělej si vlastní rešerši. Hlavně se nenech unést a investuj s rozumem.

172 slov
1.7 minut čtení
8. 6. 2024
Božena Špačková
Božena Špačková