Charts.cz/Fórum/Kde najdu nejlepší dividendové akcie pro investice?

Kde najdu nejlepší dividendové akcie pro investice?

Zajímá mě, kde vlastně hledat ty nejlepší dividendové akcie, do kterých bych mohl investovat? Mám dojem, že jsou teď všude kolem spousta možností, ale jak se v tom vyznat? Když na to koukám, tak mi přijde, že na internetu je plno informací, ale není snadné zjistit, co je opravdu dobré a co ne. Zkoušel jsem procházet různé investiční portály a blogy, kde se zmiňují dividendové akcie, ale občas mám pocit, že to jsou jen marketingové triky nebo doporučení na akcie, které nejsou zas tak výhodné. Jaké strategie byste doporučili pro hledání kvalitních dividendových akcií? Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo metriky, na které bych se měl zaměřit? Měly by mě zajímat akcie s vysokým dividendovým výnosem nebo raději ty stabilní s pravidelným růstem? A jak moc je důležité sledovat historii vyplácení dividend u jednotlivých společností? Máte nějaké tipy nebo osobní zkušenosti s tím, kde hledat a jak vybírat? Rád bych slyšel názory ostatních, třeba jste narazili na nějaké užitečné zdroje nebo platformy, které vám pomohly udělat správná rozhodnutí. Děkuji za každou radu!

171 slov
1.7 minut čtení
22. 10. 2024
Ladislav Kořínek
Ladislav Kořínek

Hele, nejlepší dividendový akcie najdeš na několika místech. Začal bych určitě s investičními portály jako je Yahoo Finance nebo Google Finance, tam se dá lehce procházet podle různých kritérií. Také můžeš zkusit stránky jako Seeking Alpha nebo Simply Safe Dividends, kde mají dobrý přehled a analýzy. Pokud hledáš kvalitní akcie, zaměř se na ukazatele jako P/E ratio a dividendový výnos, ale nedívej se jen na vysoké výnosy, protože to může být riskantní. Lepší je volit stabilní firmy, co mají dlouhou historii vyplácení dividend – ideálně aspoň 5-10 let. Historie vyplácení ti napoví, jak si firma stojí v těžkých časech. Vždycky je dobrý se kouknout na růst dividend a nejen na jejich aktuální výši. Zkus si také udělat vlastní průzkum nebo portfolio sledovat na nějaké platformě jako je Robinhood nebo Degiro, kde to můžeš mít všechno pohromadě. V neposlední řadě doporučuji si přečíst několik knížek o investování do dividendových akcií, to ti může otevřít oči a pomoct pochopit strategii. Držím palce!

160 slov
1.6 minut čtení
7. 2. 2025
Pavla Rybářová
Pavla Rybářová

Hledání dobrých dividendových akcií může být fakt náročný. Zkus se podívat na weby jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha, kde najdeš spoustu analýz a přehledů ohledně dividendových akcií. Dobrý je taky filter na dividendové aristokraty, to jsou firmy, co zvyšují dividendy už 25 let a víc – to vypadá stabilně. Pokud jde o metriky, sleduj P/E ratio a dividend yield, ale nezapomeň na poměr výplaty – ten ukazuje, jak moc zisku firma vyplácí akcionářům. Hlavně se nedívej jen na vysoký výnos, někdy to může znamenat problémy s firmou. Historie vyplácení dividend je super důležitá, protože ukazuje stabilitu. Také se drž trendů a odvětví, co mají perspektivu. Zdroje jako Motley Fool můžou mít dobré tipy. Jo a neboj se zeptat v investičních skupinách na fórech, někdy máš lepší info přímo od lidí, co už investují.

134 slov
1.3 minut čtení
1. 2. 2025
Libor Černý
Libor Černý