Charts.cz/Fórum/Jaká ETF se teď nejvíc vyplatí pro růstové investory?

Jaká ETF se teď nejvíc vyplatí pro růstové investory?

Přemýšlím o tom, jaké ETF by mohly být v současnosti ideální volbou pro růstové investory. Chtěl bych se zaměřit na fondy, které mají potenciál dlouhodobého růstu a přitom nabízí rozumné náklady. Vím, že spousta lidí zvažuje různé sektory jako technologie, biotechnologie nebo obnovitelné zdroje energie. Zároveň mě zajímají i ETF, které investují do malých a středních firem, protože ty často mají větší prostor pro růst než zavedené korporace. Jaké konkrétní fondy máte na mysli? Co třeba jejich výkonnost v posledních letech? Není to samozřejmě všechno jen o číslech, ale také mě zajímá, jaké trendy a faktory mohou ovlivnit jejich budoucnost. Když už mluvíme o investicích do ETF, co si myslíte o diverzifikaci? Je lepší mít několik ETF zaměřených na různé sektory, nebo se spíš soustředit na jeden konkrétní fond, který pokrývá širší spektrum? Jak se na to díváte vy? Jaké zkušenosti máte s ETF jako investiční strategií? Děkuji za každou radu a tip, který mi pomůže udělat informované rozhodnutí!

159 slov
1.6 minut čtení
26. 7. 2024
Elena Mašková
Elena Mašková

Pokud hledáš ETF pro růstové investory, určitě se zaměř na technologie a obnovitelné zdroje. Například ETF jako QQQ (což sleduje Nasdaq 100) nebo ARKK (od Ark Invest, zaměřuje se na inovativní technologie) mají solidní výkonnost. Biotechnologie taky vypadají zajímavě, i když to může být volatilnější. Můžeš zkusit SPY pro širokou expozici, ale pokud tě zajímají malé a střední firmy, pak IWM je skvělá volba. Sleduj trendy jako umělá inteligence a udržitelnost, to teď frčí. Co se týče diverzifikace, já bych šel spíš do několika fondů pokrývajících různé sektory, než se soustředit jen na jeden. Růstový potenciál je větší s různými přístupy. Mám dobré zkušenosti s ETF jako strategií, je to jednoduché a efektivní. Ale nikdy nezapomeň sledovat náklady a výkonnost – to dělá hodně.

124 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Karolína Vaculíková
Karolína Vaculíková

Hele, pro růstové investory bych doporučil třeba ETF jako QQQ nebo VUG. QQQ sleduje NASDAQ-100, což zahrnuje hodně technologických firem – to je teď fakt na vzestupu. VUG je zase zaměřený na růstové akcie a má celkem dobré náklady. Co se výkonnosti týče, v posledních letech to bylo solidní, i když si dej pozor na volatilitu.

K malým a středním firmám zkus třeba IWM, což je Russell 2000 ETF. Tyhle firmy mají potenciál hodně vyrůst, ale měly bys být připravený na větší riziko.

Diverzifikace je důležitá, takže bych nechodil jen do jednoho fondu. Mít víc ETF z různých sektorů dává smysl, aspoň trochu rozložíš riziko. Z vlastní zkušenosti – kombinace různých sektorů a typů ETF může být fajn strategie.

Jako celkově sledovat trendy v technologiích a obnovitelných zdrojích je super, ale nezapomínej taky na fundamenty a jak se vyvíjejí trhy. Šťastný investování!

140 slov
1.4 minut čtení
1. 7. 2024
Patrik Doležal
Patrik Doležal