Charts.cz/Fórum/Jaké sektory v ETF budou nejvýhodnější v roce 2025?

Jaké sektory v ETF budou nejvýhodnější v roce 2025?

Přemýšlel jsem o tom, jaké sektory v ETF by mohly být v roce 2025 nejvýhodnější pro investice. Zajímalo by mě, zda někdo z vás má nějakou představu nebo odhady, které sektory budou růst a nabízet nejlepší návratnost. Je jasné, že technologie jsou už teď na vzestupu a možná se očekává i další expanze v oblasti umělé inteligence a obnovitelné energie. Ale co ostatní sektory? Měli byste tipy na zdravotnictví či třeba finance? Myslíte si, že spotřebitelská poptávka bude mít vliv na výkonnost sektorů? Jakou roli hrají makroekonomické faktory a jak se mohou odrazit na výkonnosti ETF? Mám pocit, že investiční trendy se neustále mění, a proto bych rád slyšel vaše názory na to, co nás čeká. Jaké konkrétní ETF byste doporučili sledovat? Ať už jde o dividendové akcie nebo růstové fondy, rád bych se dozvěděl víc o vašich zkušenostech a názorech. Jaký je váš názor na budoucnost sektorů jako je technologie, zdravotnictví nebo energie v kontextu ETF do roku 2025?

160 slov
1.6 minut čtení
16. 6. 2024
Václav Štěpánek
Václav Štěpánek

Myslím, že v roce 2025 by mohly být zajímavé sektory jako technologie, zejména zaměřené na AI a kybernetickou bezpečnost. Energie, hlavně obnovitelné zdroje, budou asi taky v kurzu, jak se svět snaží snížit emise. Zdravotnictví by mohlo profitovat z pokroku ve výzkumu a starší populace, takže ETF zaměřené na biotechnologie nebo zdravotnické zařízení by mohly mít dobrý růst. Finance se mi taky jeví jako slibný sektor, hlavně kvůli digitalizaci a fintechu. Spotřebitelská poptávka bude hrát roli, ale záleží na ekonomice a inflaci, ty makroekonomické faktory můžou hodně zamíchat kartami. Určitě bych sledoval ETF jako VGT pro technologie nebo ICLN pro obnovitelnou energii. Na dividendové akcie bych se asi díval taky, třeba VIG nebo SCHD, pokud hledáš stabilitu. Každopádně je dobrý si udělat vlastní průzkum a mít plán.

127 slov
1.3 minut čtení
1. 1. 2025
Alois Machač
Alois Machač

Jo, to je dobrá otázka. Myslím, že technologie fakt porostou, hlavně AI a kybernetická bezpečnost. Ale zdraví bude taky velký hráč, obzvlášť s tím, jak stárne populace. Biotechnologie, telemedicína - to by mohlo být zajímavé. Finanční sektor může mít navrch, pokud se úrokový sazby stabilizujou a ekonomika půjde nahoru. Spotřebitelák bude závislý na inflaci a zaměstnanosti, takže tam to bude takový rozpačitý. Makroekonomické faktory jako inflace a geopolitika určitě ovlivní výkonnost ETF. Sleduju třeba XLF (finanční sektor) nebo XLV (zdravotnictví), ale určitě se mrkni na iShares a Vanguard, mají dobrý ETFky. Takže jo, je to dost o tom, co se bude dít ve světě.

104 slov
1 minut čtení
5. 9. 2024
Jindřich Škoda
Jindřich Škoda