Charts.cz/Fórum/Co očekávat s cenami nemovitostí v příštích letech?

Co očekávat s cenami nemovitostí v příštích letech?

Mám pocit, že ceny nemovitostí jsou teď trochu šílené a zajímalo by mě, co se vlastně může stát v následujících letech. Všude kolem slyším různé názory – jedni tvrdí, že ceny porostou, jiní říkají, že nás čeká pokles. Jak to tedy je? Myslíte si, že inflace a rostoucí úrokové sazby mohou mít vliv na trh s nemovitostmi? A co třeba poptávka po bydlení, když se víc lidí rozhoduje pro práci na dálku? Může to znamenat, že lidé budou chtít kupovat víc nemovitostí mimo velká města? Taky jsem slyšel, že investice do nemovitostí jako pasivní příjem se stále vyplácí, ale jak to bude v budoucnu? Je lepší teď investovat do nemovitosti nebo počkat na možné poklesy cen? A co ty trendy jako udržitelné bydlení a smart home technologie? Mohou ovlivnit hodnotu nemovitosti v dlouhodobém horizontu? Jsem zvědavý na vaše názory a zkušenosti, protože se snažím udělat informované rozhodnutí ohledně své budoucnosti a investic. Co si o tom všem myslíte?

158 slov
1.6 minut čtení
10. 1. 2022
Kateřina Kadlecová
Kateřina Kadlecová

Jo, ceny nemovitostí jsou fakt teď dost divoký. Mnoho lidí si myslí, že to půjde dolů kvůli inflaci a rostoucím úrokovým sazbám, což určitě může ovlivnit trh. Když si lidi víc uvědomují práci na dálku, tak možná budou kupovat víc nemovitostí mimo velká města, což by mohlo zvednout poptávku tam, kde to bylo dřív slabší. Na druhou stranu, investice do nemovitostí jako pasivní příjem se pořád jeví jako dobrá volba, jen je otázka, jestli teď investovat nebo čekat na pokles. Trendy jako udržitelnost a chytré technologie taky hrají roli v hodnotě nemovitosti do budoucna. Celkově je to teď spíš loterie – někdo vidí šanci, jiný se bojí rizika. Vyplatí se mít přehled a sledovat vývoj trhu.

116 slov
1.2 minut čtení
26. 6. 2024
Olga Kříčková
Olga Kříčková

Ceny nemovitostí jsou teď fakt na šílený úrovni, to je pravda. Mnoho lidí mluví o tom, že se blíží pokles, hlavně kvůli inflaci a rostoucím úrokovým sazbám, což určitě tlumí poptávku. Když se úroky z hypoték zvednou, tak si lidi nemůžou dovolit tolik a to dává smysl. Na druhou stranu, poptávka po bydlení stále existuje, zvlášť s tím, jak se víc lidí odklání od velkých měst a hledá klidnější místa pro práci na dálku. To by mohlo ceny v některých oblastech zvednout. Co se týče investic do nemovitostí jako pasivního příjmu, pořád to může být dobrá volba, ale je potřeba si dobře promyslet, kam investovat. Trendy jako udržitelnost a smart home technologie asi budou mít vliv na hodnotu nemovitostí v budoucnu – lidi to začínají brát vážně. Jestli koupit teď nebo počkat? To je těžký, hodně záleží na tvých cílech a situaci. Ale rozhodně je dobrý sledovat situaci na trhu a být připravený na rychlé změny.

156 slov
1.6 minut čtení
26. 8. 2024
Vladimíra Macková
Vladimíra Macková