Charts.cz/Fórum/Jak začít s yield farmingem a co potřebuji vědět?

Jak začít s yield farmingem a co potřebuji vědět?

Přemýšlím o tom, že bych se nakonec pustil do yield farmingu, ale vůbec nevím, jak začít. Je to pro mě nový koncept, který jsem slyšel od kamarádů, ale potřeboval bych trochu víc informací. Co vlastně yield farming je? Jaké jsou hlavní kroky, které bych měl podniknout, abych se do toho pustil? Zajímalo by mě, jaké kryptoměny jsou nejlepší pro yield farming a na jakých platformách se to dá dělat. Slyšel jsem něco o likviditních poolů a různých protokolech, ale je to pro mě zatím španělská vesnice. Jak bezpečné je investovat do yield farmingu a co bych měl vědět o rizicích? Jaké poplatky si mám hlídat a jaké faktory ovlivňují výnosy? Mám si být vědom nějakých podvodů nebo scamů v této oblasti? A nakonec, existují nějaké tipy nebo triky pro začátečníky, aby se vyhnuli častým chybám? Každá rada se hodí, protože bych rád věděl, na co si dát pozor a jak co nejlépe začít.

153 slov
1.5 minut čtení
25. 12. 2022
Luboš Skála
Luboš Skála

Yield farming je vlastně způsob, jak vydělávat na kryptoměnách tím, že poskytuješ likviditu do různých protokolů. Funguje to tak, že zamkneš svoje kryptoměny v likviditních poolech a za to dostáváš odměny, obvykle ve formě další kryptoměny nebo tokenů. Je dobrý si nejdřív udělat průzkum a zjistit, co to vůbec je a jak to funguje.

Když chceš začít, tak první krok je mít nějaké kryptoměny, které chceš použít. Většinou se používají stablecoiny jako USDC nebo DAI, ale i ETH nebo BTC můžeš posílat do poolů. Pak si vyber platformu - existuje hodně možností jako Uniswap, SushiSwap nebo PancakeSwap. Každá má svoje specifika a poplatky, takže dávej pozor na tyhle detaily.

Rizika jsou docela velká. Třeba impermanent loss – když ceny tokenů kolísají, můžeš přijít o část hodnoty. A pak jsou tu i možné podvody, jako rug pulls, takže vybírej projekty s dobrou reputací a hodně recenzemi.

Poplatky se liší podle sítě (Ethereum je dražší než Binance Smart Chain). Když se podíváš na potenciální výnosy, dbej na APY – roční procentní výnos, ale dej si pozor na to, že to není zaručené.

Pro začátečníky bych doporučil začít s menšími částkami a vyhýbat se novým projektům bez zázemí. Zkus si prostudovat komunitní fóra a Discordy - tam najdeš spoustu užitečných informací a tipů od ostatních. A hlavně - nikdy neinvestuj víc, než jsi ochotný ztratit.

218 slov
2.2 minut čtení
11. 7. 2023
Dominik Kubíček
Dominik Kubíček

Yield farming je vlastně způsob, jak vydělat na kryptoměnách tím, že poskytuješ likviditu do různých protokolů. Takže když dáš svoje krypta do likviditních poolů, dostáváš za to nějaké odměny, většinou v podobě tokenů. Začít můžeš tak, že si nejdřív zvolíš platformu jako Uniswap, Aave nebo SushiSwap. Je dobrý mít nějakou peněženku jako MetaMask nebo Trust Wallet.

Kryptoměny, co se hodí pro yield farming, většinou zahrnují Ethereum a stablecoiny jako USDC nebo DAI. Když si vybíráš pooly, máš na výběr mezi různými protokoly a každý nabízí jiný výnos. Taky bys měl zkontrolovat poplatky za transakce a případné slippage.

Bezpečnost je důležitá, takže sleduj reputaci projektů a čti recenze. Rizika zahrnují impermanent loss (když cena kryptoměny kolísá), hacky a podvody. Vždycky si dej pozor na new projekty s vysokými výnosy - to bývá podezřelé.

Tipy pro začátečníky? Neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit a nejdřív začni s menšími částkami, abys zjistil, jak to funguje. A taky nezapomeň být obezřetný vůči FOMO – strachu ze zameškání. Vždycky dělej vlastní průzkum!

165 slov
1.7 minut čtení
24. 1. 2024
Milan Konečný
Milan Konečný