Charts.cz/Fórum/Jak poznám, že je čas změnit svou investiční strategii?

Jak poznám, že je čas změnit svou investiční strategii?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, kdy je ten správný čas na změnu investiční strategie. Mám pocit, že trhy se neustále mění a já si nejsem jistý, jestli bych měl být více konzervativní nebo naopak riskovat víc. Jaké signály bych měl sledovat? Je dobré brát v úvahu ekonomické zprávy, trendy v kryptoměnách nebo třeba i něco jiného? V posledních měsících jsem zaznamenal, že moje portfolio nevydělává tak, jak bych chtěl, a to mě přivádí k otázce, jestli bych neměl zainvestovat do jiných oblastí jako jsou třeba NFT nebo realitní trh. Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní metriky nebo ukazatele, které mi mohou pomoci rozhodnout se, kdy je čas na změnu. Jaké máte zkušenosti vy? Měli jste někdy pocit, že vaše investice stagnují a pak jste udělali zásadní krok k jejich oživení? Jaké faktory vás přiměly ke změně strategie? A co třeba psychologické aspekty - jak moc hraje roli vaše vnímání trhu a jaký máte pocit z rizika? Já se snažím držet své emoce na uzdě, ale občas je to těžké. Takže kdy vlastně člověk ví, že už je pozdě na změnu a že by bylo lepší začít s něčím novým?

192 slov
1.9 minut čtení
22. 8. 2023
Jarmila Machačová
Jarmila Machačová

Jasně, rozumím ti. Změna investiční strategie je fakt důležitá a někdy i těžká. Takže, když vidíš, že ti portfolio nevydělává, to už je signál k zamyšlení. Sleduj trhy, ekonomické indikátory a co se děje v oboru, do kterého investuješ. Pokud třeba akcie klesají nebo jsou nějaké krize, mohlo by být fajn přehodnotit riziko.

Kryptoměny a trendy jako NFT nebo reality se teď hodně skloňují, ale zvažuj, jestli na to máš nervy a znalosti. Metriky jako P/E ratio nebo volatility ti můžou hodně napovědět. A hlavně, nezapomínej na psychologii – strach nebo chamtivost ti můžou zkreslit úsudek. Pokud cítíš tlak nebo frustraci, tak to může být znamení, že bys měl zainvestovat do něčeho jiného. Zkrátka poslouchej trh, ale taky sám sebe. Když už máš pocit, že stagnuješ a nic se neděje, možná už je čas na změnu.

136 slov
1.4 minut čtení
16. 10. 2022
Patrik Pospíšil
Patrik Pospíšil

Když přemýšlíš o změně investiční strategie, tak je dobré sledovat vícero signálů. Třeba aktuální situaci na trzích, ekonomické ukazatele nebo trendy v oborech, do kterých chceš investovat. Pokud ti portfolio nevydělává, může to být znamení, že je čas přehodnotit, co děláš. Na druhou stranu, ne vždycky znamená stagnace nutnou změnu. Je fajn koukat na dlouhodobější trend a ne jen na krátkodobé fluktuace. Například, pokud vidíš, že nějaký sektor, jako třeba kryptoměny nebo NFT, má vzestupnou tendenci a tvůj současný mix investic je zastaralý, tak bys mohl zvážit přesun. Metriky jako průměrný výnos nebo volatilita portfolia ti mohou poskytnout obrázek o tom, jestli je potřeba zasáhnout.

Psycho aspekty taky hrajou roli. Pokud se cítíš nervózní z rizika nebo tě trápí emoce z poklesu hodnoty investic, tak to může ovlivnit tvé rozhodování. Někdy pomůže udělat si plán a držet se ho bez ohledu na momentální nálady trhu. Zkus si stanovit jasné cíle a pravidelně revidovat svou strategii - třeba každé čtvrtletí. Takže pokud něco nefunguje podle plánu, nebo se trhy znatelně změní, je čas to zvážit. Sledování těchto aspektů ti může pomoci cítit se jistěji v tom, kdy udělat ten krok.

188 slov
1.9 minut čtení
20. 1. 2024
Eva Kopalová
Eva Kopalová