Na co se koukat při hodnocení růstu akcií?
Když se zamýšlím nad tím, jak správně hodnotit růst akcií, napadá mě spousta věcí, které by se daly zohlednit. Jak vlastně poznat, jestli akcie, o které uvažuji, má potenciál k dalšímu růstu? Mám třeba sledovat historické ceny akcií a jejich vývoj v posledních letech? Co třeba ukazatele jako P/E ratio a jejich srovnání s konkurencí? Co když je akcie v oboru, který zažívá boom, ale já nevím, zda je to jen dočasné? Jak důležité jsou zprávy o společnosti a jak moc se odrazí na ceně jejích akcií? Zajímalo by mě také, jak posuzovat celkovou ekonomickou situaci a trendy na trhu – je to něco, co by mělo mít vliv na mé rozhodnutí? A co technická analýza? Měla bych ji brát v úvahu při určování, kdy nakoupit nebo prodat? Je dobré se dívat na dividendy a jejich vývoj, nebo je to pro mě jen vedlejší faktor? Když už mluvíme o růstu, jak moc se vyplatí věnovat čas studiu sektorů a odvětví, ve kterých investuji? Jak mám posoudit kvalitu managementu firmy a jeho strategii? Na co všechno bych měl myslet, abych si byl jistý, že investuji do růstového potenciálu a ne do slepé uličky?