Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas investovat do NFT?

Kdy je nejlepší čas investovat do NFT?

Slyšel jsem toho hodně o investicích do NFT, ale jedna věc mi pořád vrtá hlavou. Kdy vlastně je ten pravý čas do nich vložit peníze? Je to teď, když je trh na vzestupu, nebo by bylo lepší počkat, až se situace uklidní? Co třeba, když jsou ceny v současnosti velmi vysoké? Mám pocit, že je to jako s akciemi, kde se často říká, že nejlepší čas na nákup je tehdy, když je trh nízko. Ale u NFT to může být trochu jinak. Je tu spousta umělců a projektů a já se ptám, jak poznám ten správný moment, kdy je možné investovat a zároveň mít dobrý pocit z toho, že dělám správné rozhodnutí? Jak si vybírat, kdy se podívat na trendy a novinky v této oblasti? Co když zrovna teď vzniká nějaký hit a já na to nenarazím, protože nevím, jestli mám čekat nebo jednat hned? A co ty známé 'skvosty', které se objevují na trhu - vyplatí se investovat do těchto uměleckých děl hned na začátku jejich existence? Nebo je lepší sledovat vývoj a počkat na chladnější hlavy? Pomozte mi pochopit, jestli existují nějaké tipy nebo strategie pro určení toho nejlepšího času pro investice do NFT. Někdo říká, že trh s nimi je extrémně volatilní a jakýkoliv moment může být klíčový. Takže jak to vlastně funguje a co bych měl zvážit před tím, než udělám rozhodnutí o investici?

228 slov
2.3 minut čtení
29. 11. 2021
Magdaléna Marešová
Magdaléna Marešová

Kdy investovat do NFT, to je dobrá otázka. Na jednu stranu, trh s NFT je dost divokej a hodně se mění, takže čekat na ideální moment je složitý. Když jsou ceny nahoře, můžeš mít pocit, že bys měl počkat, ale zase můžeš minout příležitosti, co se rychle vyprodávají. Je dobrý sledovat trendy, ale i tak riskuješ, že to nebudeš stíhat.

Já bych doporučil začít tím, že si vybereš pár projektů nebo umělců, co tě fakt zajímají a sleduješ je. Můžeš si nastavit upozornění na novinky a akce. Taky se koukni na komunitu kolem těch NFT – často se tam dozvíš víc než kde jinde. Sledování cenovek je důležitý, ale hlavně bys měl investovat do něčeho, co tě baví a co má pro tebe hodnotu. Takže místo honby za skvostama hned na začátku se zaměř na to, co ti dává smysl.

A ještě jedna věc – nezapomeň, že NFT jsou hodně spekulativní. Nějaký skvosty můžou vystřelit do stratosféry, ale můžou taky spadnout na nulu. Určitě si dej pozor na to, jaké riziko jsi ochotný podstoupit a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit. Takže v klidu zvažuj a nevstupuj do toho bez rozmyslu.

192 slov
1.9 minut čtení
16. 1. 2025
František Beneš
František Beneš

Investice do NFT je fakt specifická. V zásadě platí, že nejlepší čas na nákup je, když je nějaký projekt nebo umělec na vzestupu, ale to je dost riskantní. Trh s NFT je fakt volatilní a můžeš se spálit, pokud nakoupíš ve chvíli, kdy jsou ceny nahoře. Mnoho lidí radí sledovat trendy a novinky, což může znamenat, že se musíš dostatečně vzdělat v tom, co se děje v komunitě. Ty "skvosty"? Taky dobrý, ale nikdy nevíš, kdy se bublina praskne. Můžeš mít skvělý kus umění, ale to ti nezaručí zisk. Další tip je sledovat sociální sítě a diskuzní fóra – tam se často dozvíš o něčem dřív než na trhu. Takže klidně investuj do začínajících projektů, ale měj na paměti, že pokud jsi příliš netrpělivý nebo nedáš pozor, můžeš hodně ztratit. Risk je zisk, ale opatrnost je na místě.

138 slov
1.4 minut čtení
15. 6. 2023
Luboš Hrdlička
Luboš Hrdlička