Charts.cz/Fórum/Jak nakoupit zlato a stříbro v roce 2025?

Jak nakoupit zlato a stříbro v roce 2025?

Zajímalo by mě, jaký je nejlepší způsob, jak nakoupit zlato a stříbro v roce 2025. Přemýšlím o investici do drahých kovů, protože jsem slyšel, že jsou skvělou ochranou proti inflaci a obecně stabilní investicí. Mám na mysli nejen investiční mince, ale také pruty a možná i nějaké šperky. Jaké jsou aktuální trendy na trhu s těmito kovy? Je lepší kupovat online nebo navštívit kamenné obchody? Co říkáte na investice do ETF zaměřených na zlato a stříbro? Myslíte, že má smysl sledovat konkrétní značky nebo certifikace? A co třeba skladování těchto kovů – je lepší je mít doma, nebo je svěřit bance? Vím, že ceny kovů se mohou měnit, takže jak mohu najít správný čas pro nákup? A co daně – musím se obávat nějakých poplatků při prodeji zlata a stříbra? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, abych mohl učinit informované rozhodnutí ve světě investic do drahých kovů.

148 slov
1.5 minut čtení
8. 6. 2024
Miroslava Vítková
Miroslava Vítková

Tak jo, co se týče nákupu zlata a stříbra, mám pár tipů. Když to vezmu z pohledu investice, určitě si udělej rešerši, co se na trhu děje. Zlato a stříbro jsou fakt dobré na ochranu proti inflaci a hodně lidí je vnímá jako bezpečný přístav. Jestli jde o nákup, máš možnost jak online, tak kamenné obchody. Online často bývá lepší cena, ale s kamennými obchody máš tu jistotu, že to vidíš naživo. Hlavně si dávej pozor na ověřené prodejce, abys nenaletěl nějakému podvodníkovi.

Co se týče těch ETF, to je dobrá alternativa, pokud nechceš mít fyzické zlato nebo stříbro doma. Měj ale na paměti, že s tím jsou spojené poplatky jako u každého fondu. Skladování je další věc, jestli to chceš mít doma nebo v bance. Doma může být problém s krádeží nebo pojištěním, takže banka by mohla být bezpečnější volba.

Z hlediska cen je nejlepší sledovat trh a pokusit se nakupovat, když ceny klesnou. Ale nikdy nevíš, co se stane. A ohledně daní – jo, při prodeji zlata a stříbra se můžeš dostat do situace, kdy budeš muset platit daně. Záleží na tom, kolik vyděláš a jakou máš strategii.

Takže shrnuto: udělej si průzkum trhu, zvaž online vs. kamenné obchody, ETF jako alternativu a mysli na skladování a daně.

207 slov
2.1 minut čtení
30. 1. 2025
Bohumil Bílek
Bohumil Bílek

S investicema do zlata a stříbra se určitě vyplatí být opatrnej. V 2025 bude asi dobrej nápad sledovat ceny a nakupovat, když jsou nízký. Online koupě je pohodlná, ale nezapomeň na ověřené stránky, jinak můžeš narazit na podvodníky. Kamenné obchody ti dají možnost si to prohlídnout, což může být fajn. Pokud jde o ETF, jsou super, pokud chceš diversifikaci a nechceš se starat o skladování. Skladování doma je riskantní, radši to dej do trezoru nebo bance. U šperků buď opatrnej na kvalitu a certifikáty – to může ovlivnit cenu při prodeji. Co se daní týče, většinou se platí DPH při koupi a pak při prodeji zisk podléhá dani. Takže si to dobře spočítej, abys nebyl překvapenej. Celkově dobrá strategie je začít s menšími investicemi a postupně sledovat trh.

128 slov
1.3 minut čtení
14. 7. 2024
Alena Přibylová
Alena Přibylová