Proč rostou výnosy dluhopisů, když úrokové sazby stoupají?
Zajímalo by mě, proč se vlastně děje to, že když úrokové sazby rostou, tak i výnosy dluhopisů jdou nahoru. Představoval jsem si, že když centrální banka zvedne úroky, tak to nějak ovlivní i ceny dluhopisů. Mám dojem, že většina lidí je v tomhle dost zmatená. Proč teda investoři začnou požadovat vyšší výnosy na nově emitovaných dluhopisech? Když si vezmu, že dluhopisy jsou vlastně půjčky, které vláda nebo firmy vydávají a slibují vrátit peníze s nějakým úrokem, jak to souvisí s tím, že úrokové sazby jdou nahoru? Možná mi uniká ta logika. Myslím si, že to má něco společného s inflací a s tím, jak trhy reagují na očekávání budoucnosti. Ale jak to přesně funguje? Je to tak, že když jsou úroky vyšší, tak staré dluhopisy s nižšími sazbami ztrácí hodnotu? A co to znamená pro investory? Mají se bát či naopak těšit na lepší výnosy? Chtěl bych pochopit víc o tom, jak funguje tento vztah mezi úrokovými sazbami a výnosy dluhopisů. Jaký to má dopad na naše investice a co bych měl vědět jako investor v této oblasti?