Charts.cz/Fórum/Jak mohu použít ETF k ochraně mého portfolia v krizi?

Jak mohu použít ETF k ochraně mého portfolia v krizi?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl ochránit své investice během krizových období, a napadlo mě, jestli by ETF mohly být vhodným nástrojem. Zajímá mě, jak přesně fungují a jak mohou pomoci s diverzifikací mého portfolia. Slyšel jsem, že ETF nabízejí možnost investovat do široké škály aktiv, což by mohlo snížit riziko v těžkých časech. Jaké konkrétní typy ETF byste doporučili na ochranu proti poklesu trhu? Mám na mysli například ETF zaměřené na zlato nebo jiné komodity, které se v krizi obvykle vyznačují stabilitou. Nebo je lepší zaměřit se na nějaké akciové indexy, které by mohly lépe přečkat recesi? Jak důležité je sledovat náklady spojené s těmito investicemi? A co likvidita – je to u ETF důležitý faktor při volbě správného produktu? Také bych rád věděl, jestli máte zkušenosti s konkrétními ETF, které se osvědčily v minulosti během krizí. Jak často bych měl přehodnocovat své investice do těchto fondů? A co celkově říkáte na strategii pravidelného investování do ETF během nestabilních období? Myslíte si, že to dokáže ochránit moje portfolio před většími ztrátami? Děkuji předem za jakékoli rady a tipy.

179 slov
1.8 minut čtení
25. 6. 2024
Zdeňka Žáková
Zdeňka Žáková

ETF jsou super způsob, jak diverzifikovat a chránit svoje investice v krizích. Můžeš se podívat na ETF zaměřený na zlato nebo jiné komodity, ty obvykle drží hodnotu, když akcie padají. Taky jsou tu ETF na obranné sektory jako zdravotnictví nebo spotřební zboží, který většinou odolávají recesím lépe.

S náklady to není úplně jedno – nízké poplatky jsou výhodné, protože ti nezmenšují zisk. A likvidita je důležitá, aby ses mohl rychle dostat ke svým penězům, když bude potřeba.

Jako příklad bych zmínil SPDR Gold Shares (GLD) pro zlato a třeba i nějaký S&P 500 ETF, který ti dá expozici na široký trh.

Přehodnocovat investice bys měl tak každých pár měsíců, abys věděl, co probíhá na trhu. Pravidelné investování do ETF může být fajn strategie, protože průměruješ cenu a snižuješ riziko velkých ztrát. Celkově to vyžaduje trpělivost a mít plán, ale je to určitě rozumný krok v dobách nejistoty.

147 slov
1.5 minut čtení
19. 10. 2024
Štěpán Matějka
Štěpán Matějka

ETF jsou fakt super nástroj na ochranu portfolia, zvlášť v krizích. Můžeš s nimi diversifikovat a snížit riziko, protože investuješ do vícero aktiv najednou. Třeba ETF na zlato nebo jiné komodity jsou dobré, když trh klesá – zlato obvykle drží hodnotu. Také můžeš přemýšlet o ETF na dividendové akcie, co mají stabilní výnosy, i když trh padá. Ale pozor na náklady – nízké poplatky ti můžou dost pomoct v dlouhodobém horizontu. Likvidita je důležitá, aby ses mohl rychle dostat k penězům, kdyby bylo potřeba. Co se týká konkrétních ETF, tak třeba SPDR Gold Shares (GLD) je dost populární na zlato a Vanguard Dividend Appreciation (VIG) pro dividendovky. Přehodnocování investic záleží, ale klidně každý rok nebo když se něco zásadního změní. Pravidelné investování do ETF během krizí může být fajn strategie, protože průměruješ nákupní cenu a můžeš se vyhnout panice při větších propadech. Když to shrnu – diversifikace, náklady, likvidita a pravidelné sledování jsou klíčové.

154 slov
1.5 minut čtení
26. 12. 2024
Alena Adamcová
Alena Adamcová