Charts.cz/Fórum/Jak poznám, které akcie jsou dobré na dlouhodobé investice?

Jak poznám, které akcie jsou dobré na dlouhodobé investice?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně poznat, které akcie jsou vhodné pro dlouhodobé investice. Vždycky jsem slyšel, že investice do akcií může být dobrý způsob, jak zhodnotit peníze, ale občas mám pocit, že je to celé hrozně složité. Jaké faktory bych měl zohlednit? Mám se dívat na historickou výkonnost nebo spíš na aktuální trendy v odvětví? A co třeba dividenda? Je důležité, aby firma vyplácela dividendy, nebo to není až tak podstatné? A co ekonomické ukazatele jako P/E ratio a další věci – jak moc je to pro mě jako investora relevantní? A co když chci investovat do technologických společností nebo startupů? Mají vůbec šanci uspět na trhu v dlouhodobém horizontu? Jak mám tedy přistupovat k výběru akcií a na co si mám dát pozor, abych se vyhnul špatným rozhodnutím? Bude lepší zaměřit se na stabilní firmy nebo riskovat s novými hráči na trhu? Hrozně bych chtěl mít větší jistotu při investování a nevím, kde začít. Děkuju za každou radu!

160 slov
1.6 minut čtení
18. 5. 2024
Veronika Štěpánová
Veronika Štěpánová

Určitě, vybírat akcie na dlouhodobé investice může být fakt náročný. Základem je najít firmy s dobrou historií a perspektivou do budoucna. Historická výkonnost je důležitá, ale nezapomínej na aktuální trendy v odvětví – sleduj, co se děje v ekonomice a jak se mění poptávka po produktech nebo službách. Dividendy jsou fajn, protože ti dávají pravidelný příjem, ale nejsou nutností. Některé rychle rostoucí firmy je třeba reinvestovat zpět do biznisu.

Ekonomické ukazatele jako P/E ratio ti můžou říct, jestli je akcie předražená nebo podhodnocená, ale vždycky je dobrý to brát s rezervou. Co se týče technologií nebo startupů – tam je to riskantnější, ale pokud máš rád inovace a víš, co děláš, můžeš najít skvělé příležitosti.

Osobně bych doporučil sledovat stabilní firmy a rozložit investice mezi různá odvětví. Je dobrý mít v portfoliu jak stabilky, tak nějaké zajímavé novinky. Hlavně buď trpělivej a nedělej unáhlený rozhodnutí – investování je spíš maraton než sprint.

151 slov
1.5 minut čtení
28. 9. 2024
Dana Vacková
Dana Vacková

Když hledáš akcie na dlouhodobé investice, je dobrý koukat na pár věcí. Historická výkonnost může něco napovědět, ale důležitější jsou fundamenty firmy. Zjisti, jestli má silné hospodaření, jak si stojí v oboru a jaké má konkurenční výhody. Dividendy taky nejsou špatný ukazatel – stabilní vyplácení dividend může znamenat, že má firma solidní cash flow. P/E ratio ti dá představu o tom, jestli jsou akcie předražené nebo ne. Ale pozor, některé technologické firmy nebo startupy nemusí mít okamžité zisky a přesto mají potenciál. Riskovat s novými hráči může být fajn, ale je dobrý mít v portfoliu i stabilní firmy. Zkrátka se snaž rozložit riziko a neinvestuj do něčeho, čemu nerozumíš. Důvěřuj svému instinktu a nezapomeň na dlouhodobý horizont.

117 slov
1.2 minut čtení
1. 2. 2024
Barbora Vorlová
Barbora Vorlová