Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn, když jsem úplný nováček?

Jak začít investovat do kryptoměn, když jsem úplný nováček?

Jsem úplný nováček a nikdy jsem se o investování v podstatě nezajímal, ale v poslední době mě začaly zajímat kryptoměny. Přiznám se, že mám z toho trochu strach, protože mám pocit, že je to svět plný složitých termínů a rychle se měnících trendů. Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít s investováním do kryptoměn, aniž bych se cítil jako totální amatér. Můžete mi poradit, jaké první kroky bych měl podniknout? Jaké platformy pro nákup a obchodování s kryptoměnami jsou považovány za nejlepší pro začátečníky? Jak si vybrat správnou kryptoměnu a co všechno bych měl mít na paměti při prvním nákupu? Zajímá mě také, jak zabezpečit své investice a co to znamená mít peněženku na kryptoměny. Mám si být vědom nějakých častých chyb, kterých bych se měl vyvarovat? A co třeba strategie – je lepší investovat jednorázově nebo postupně? Opravdu si myslím, že je důležité mít nějaký základní přehled o tom, jak fungují trhy s kryptoměnami a jaké faktory mohou ovlivnit ceny. Rád bych slyšel vaše zkušenosti a tipy, protože opravdu nevím, kde začít. Děkuji!

174 slov
1.7 minut čtení
30. 10. 2024
Jana Beranová
Jana Beranová

Když chceš začít investovat do kryptoměn, tak prvním krokem je se pořádně vzdělat. Je dobrý si přečíst pár článků, kouknout na videa nebo fóra, kde se lidi dělí o svoje zkušenosti. Hlavně se neboj zeptat, pokud něčemu nerozumíš. Na trhu je spousta různých koinů a některé jsou dost rizikové, tak vybírej opatrně.

Pokud jde o platformy, pro začátečníky jsou obvykle doporučovány burzy jako Coinbase nebo Binance. Ty sou dost user-friendly a mají dobré tutoriály. Když si vybereš kryptoměnu, koukni na její historii, tým za projektem a co vlastně dělá – třeba jestli má nějaký užitečný use case.

Při nákupu je důležité mít peněženku na kryptoměny. Můžeš si pořídit online peněženku (což je snadný pro začátek) nebo hardwarovou peněženku pro větší bezpečnost. Snaž se držet své investice mimo burzu, pokud s ní neobchoduješ, aby ses vyhnul riziku hacknutí.

Časté chyby zahrnují paniku při poklesu ceny a investování bez dostatečných znalostí. Takže raději investuj postupně – třeba měsíčně určitou částku – než aby ses snažil chytit nejlepší moment.

A nakonec, sleduj trh a nezapomeň na to, že kryptoměny jsou hodně volatilní. Dobře promysli svoji strategii a nenech se unést emocemi.

184 slov
1.8 minut čtení
20. 4. 2023
Oldřich Hájek
Oldřich Hájek

Hele, pokud chceš začít s kryptoměnami, tak tady je pár tipů. Nejprv si přečti nějaké základy o tom, jak to funguje. YouTube má spoustu videí pro začátečníky. Než začneš investovat, zvaž otevření účtu na nějaké důvěryhodné burze jako Coinbase nebo Binance, jsou snadný pro nováčky. Měj na paměti, že Bitcoin a Ethereum jsou dobré pro začátek, protože jsou zavedené.

Při nákupu si dej pozor na poplatky a nezapomeň si nastavit dvoufázové ověření pro větší bezpečnost. Peněženka na kryptoměny ti pomůže uchovat tvé krypto mimo burzu, což je lepší z pohledu zabezpečení. Můžeš používat softwarovou peněženku nebo hardwarovou, každá má svoje pro a proti.

Pokud jde o investování, postupný přístup je lepší než jednorázový velký nákup. Zkus průměrovat náklady tím, že budeš kupovat pravidelně menší částky.

A ještě něco, vyhýbej se panice a neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Sledování trhu je dobrý, ale nenech se jím příliš ovlivnit. Hodně lidí dělá chyby kvůli emocím. Takže klidně a rozumně! Práci si udělej s výzkumem a postupně se dostaneš do toho kolotoče.

169 slov
1.7 minut čtení
20. 4. 2024
Vlastimil Hájek
Vlastimil Hájek