Charts.cz/Fórum/Jak investovat do kryptoměn, abych měl pasivní příjem?

Jak investovat do kryptoměn, abych měl pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jak přesně lze investovat do kryptoměn tak, abych mohl vytvářet pasivní příjem. Už delší dobu sleduji trh s kryptoměnami a vím, že tam je hodně možností, ale nevím, co by pro mě mohlo fungovat nejlépe. Slyšel jsem o různých strategiích jako jsou staking, yield farming nebo třeba decentralizované finance (DeFi), ale pojmy se mi míchají a já bych potřeboval nějaký praktický návod nebo tipy. Jaké kryptoměny jsou v současné době nejlepší pro pasivní příjem? Je lepší držet stablecoiny, nebo jít do riskantnějších altcoinů? Jak se vyhnout ztrátám a co dělat v případě, že se trh začne propadat? Je také důležité mít nějakou strategii na výběr zisků, nebo je lepší nechat peníze na účtu a jen sledovat, jak rostou? Dále bych chtěl vědět, jestli je nutné mít nějaké technické znalosti k tomu, abych mohl začít investovat do kryptoměn, nebo je to vše spíše o štěstí a náhodě. V neposlední řadě by mě zajímalo, jak bezpečně uchovávat kryptoměny a jak se chránit před podvody. Kdo má zkušenosti s tímto způsobem investování a může mi poradit, jak začít? Děkuji za jakékoli rady a tipy!

184 slov
1.8 minut čtení
14. 9. 2021
Radek Štěpán
Radek Štěpán

K investování do kryptoměn pro pasivní příjem je vícero cest. Staking je asi nejjednodušší, stačí mít určité množství kryptoměny (např. Ethereum, Cardano) a zamknout je v síti, čímž dostáváš odměny. Pak je tu yield farming, kde poskytuješ likviditu na burzách a dostáváš úroky, ale je to riskantnější. DeFi projekty mohou nabízet vysoké výnosy, ale i vyšší riziko ztrát.

Co se stablecoinů týče, ty jsou stabilnější a lze s nimi vydělávat na úrocích přes různé platformy, ale moc nerostou. Altcoiny mají větší potenciál, ale taky víc volatility. Když trh padá, je dobré mít strategii - třeba část peněz přeměnit na stablecoiny nebo prodat co nejdřív.

S výběrem zisků to chce najít rovnováhu. Někdo vybírá postupně, jiný radši počká na velký růst. Technické znalosti ti pomůžou, ale není to nutné - spíš se učit za pochodu. Bezpečnost je klíčová - používej hardwarové peněženky a neuchovávej všechno na burze. A určitě se vyhýbej neprověřeným projektům a podvodům. Zkušenosti ti dají potřebnou praxi, tak začni s malými částkami a uvidíš.

165 slov
1.7 minut čtení
23. 6. 2024
Richard Tvrdík
Richard Tvrdík

Pokud chceš vytvářet pasivní příjem z kryptoměn, tak staking a yield farming jsou asi nejlepší cesty. U stakingu si vybereš kryptoměnu, která to podporuje (např. Ethereum 2.0 nebo Cardano), a zamkneš svoje coiny na určitou dobu, za což dostaneš odměny. Yield farming je trošku složitější – tam půjčuješ nebo poskytuješ likviditu do různých DeFi protokolů a za to dostáváš úroky nebo tokeny.

Co se týče stablecoinů, ty jsou méně riskantní, ale výnosy bývají nižší. Naopak altcoiny můžou mít větší potenciál, ale taky větší riziko. Je dobrý mít diverzifikovaný portfolia a nevsázet všechno na jednu kartu.

Když trh padá, doporučuji být opatrný a nepanikařit. Můžeš zvážit prodej části pozic, abys omezil ztráty. A výběr zisků? To záleží na tvé strategii – někteří radši vybírají pravidelně, jiní radši nechávají peníze v trhu.

Technické znalosti nejsou nutné, stačí zachytit základní pojmy a vědět, jak fungují peněženky a burzy. Bezpečnost je klíčová, používej hardwarové peněženky a dvoufázové ověřování pro ochranu účtů před hackery.

Nehraj si s investicema, na který si nemůžeš dovolit ztratit. Vždycky je lepší udělat si vlastní průzkum a nevěřit všemu, co se kde píše.

183 slov
1.8 minut čtení
29. 6. 2024
Vlastimil Málek
Vlastimil Málek