Jak fungují LP tokeny v DeFi?
Potřeboval bych objasnit, co jsou to vlastně LP tokeny v DeFi a jakým způsobem fungují. Zjistil jsem, že se často používají v rámci automatizovaných market makerů, ale přiznám se, že mi není úplně jasné, jaký je jejich skutečný účel. Jak přesně se tyto tokeny vytvářejí a jaký mají vztah k likviditním poolům? Odkud se berou tyto LP tokeny a co to vlastně znamená pro investory, kteří do těchto poolů vloží svoje kryptoměny? Slyšel jsem, že díky nim můžete získávat pasivní příjem prostřednictvím poplatků za obchodování, ale jak to vlastně funguje v praxi? Můžete mi prosím vysvětlit, co se s těmi tokeny potom děje? Můžu je nějak použít nebo je musím pořád držet? A co když chci svoji likviditu stáhnout zpět, jak to vlastně probíhá? Co když cena mé kryptoměny klesne během doby, kdy ji mám zamčenou v poolu? Jaký to má dopad na moje LP tokeny a celkové investice? A jaké jsou nejčastější rizika spojená s investováním do LP tokenů? Chtěl bych se naučit víc o tomhle tématu, protože slyším hodně o DeFi a LP tokenech, ale pořád mám v tom bordel. Děkuju za každou radu!