Charts.cz/Fórum/Jak fungují LP tokeny v DeFi?

Jak fungují LP tokeny v DeFi?

Potřeboval bych objasnit, co jsou to vlastně LP tokeny v DeFi a jakým způsobem fungují. Zjistil jsem, že se často používají v rámci automatizovaných market makerů, ale přiznám se, že mi není úplně jasné, jaký je jejich skutečný účel. Jak přesně se tyto tokeny vytvářejí a jaký mají vztah k likviditním poolům? Odkud se berou tyto LP tokeny a co to vlastně znamená pro investory, kteří do těchto poolů vloží svoje kryptoměny? Slyšel jsem, že díky nim můžete získávat pasivní příjem prostřednictvím poplatků za obchodování, ale jak to vlastně funguje v praxi? Můžete mi prosím vysvětlit, co se s těmi tokeny potom děje? Můžu je nějak použít nebo je musím pořád držet? A co když chci svoji likviditu stáhnout zpět, jak to vlastně probíhá? Co když cena mé kryptoměny klesne během doby, kdy ji mám zamčenou v poolu? Jaký to má dopad na moje LP tokeny a celkové investice? A jaké jsou nejčastější rizika spojená s investováním do LP tokenů? Chtěl bych se naučit víc o tomhle tématu, protože slyším hodně o DeFi a LP tokenech, ale pořád mám v tom bordel. Děkuju za každou radu!

187 slov
1.9 minut čtení
5. 7. 2020
Elena Šrámková
Elena Šrámková

LP tokeny jsou vlastně takový certifikát, že jsi přispěl do likviditního poolu na DeFi platformě. Když tam vložíš svoje kryptoměny, platforma ti na oplátku vydá LP tokeny, což je důkaz o tom, že máš podíl v tomto poolu. Tyhle tokeny se většinou používají v automatizovaných market makerech (AMM) a umožňují ti získávat pasivní příjem z poplatků za obchodování, které se vyplácí podle toho, kolik máš LP tokenů – čím víc máš, tím víc dostáváš.

Když se chceš dostat zpět k svým penězům, tak tyhle LP tokeny prostě vrátíš a dostaneš zpět svoji původní investici plus část ze zisků (nebo ztrát). Ale pozor, pokud cena kryptoměny během doby v poolu klesne, můžeš narazit na něco, čemu se říká impermanent loss. To znamená, že když si vybereš likviditu zpět, můžeš dostat míň než jsi původně investoval.

Co se týče rizik, tak kromě impermanent loss je tu i riziko smart kontraktů – pokud je bug nebo hack, můžeš přijít o všechno. Takže je dobrý dávat pozor na to, kde investuješ a co s těma LP tokenama děláš. Můžeš je klidně držet a čekat na lepší výnosy nebo je použít někde jinde v DeFi jako kolaterál. Je to komplexní systém a chce to čas pochopit všechny nuance.

202 slov
2 minut čtení
24. 5. 2024
Antonín Brychta
Antonín Brychta

LP tokeny, nebo-li Liquidity Provider tokens, jsou vlastně takový druh tokenů, který dostaneš, když přidáš likviditu do nějakého likviditního poolu na DeFi platformě. Když vložíš svoje kryptoměny do poolu (třeba ETH a DAI), tak ti platforma vydá LP tokeny jako potvrzení o tvém podílu. Ty LP tokeny pak ukazují, kolik likvidity jsi do poolu dal a máš s nimi nárok na část poplatků, které se generují z obchodování v daném poolu.

Jakmile máš ty LP tokeny, můžeš je klidně držet nebo je třeba použít na další DeFi protokoly, kde ti zase můžou vydělávat. Když chceš svoji investici stáhnout zpátky, musíš LP tokeny vrátit do poolu a dostaneš zpět svoje původní kryptoměny. Ale pozor! Když cena tvých kryptoměn klesne, může to mít vliv na to, kolik skutečně dostaneš při výběru zpátky. Můžeš utrpět takzvaný impermanent loss, což je ztráta způsobená pohybem cen mezi aktivy v poolu.

Rizika jsou hlavně spojená s volatilitou cen kryptoměn a chyby v kontraktech, což může vést k ztrátám. Takže to chce pečlivě zvážit a mít aspoň trochu přehled o tom, co děláš. Je to fajn způsob, jak získávat pasivní příjem, ale není to bez rizika.

187 slov
1.9 minut čtení
15. 3. 2024
Emil Šrámek
Emil Šrámek