Charts.cz/Fórum/Jak může diverzifikace uškodit, když všechno teď roste?

Jak může diverzifikace uškodit, když všechno teď roste?

Zajímá mě, jak vlastně funguje ta diverzifikace v investování? Teď, když se zdá, že všechny možné investice – ať už mluvíme o akciích, kryptoměnách nebo snad i nějakých alternativních aktivech jako jsou NFT – tak nějak rostou, nechápu, proč by to mohlo být špatně. Jak mi tedy diverzifikace může uškodit? Myslím si, že když teď všechno vydělává, tak by bylo rozumné sázet na více různých věcí a tím si zajistit růst. Ale slyšel jsem, že někde je napsané, že diverzifikace může být ve skutečnosti i kontraproduktivní. Můžete mi prosím vysvětlit, co se tím myslí? Jaké jsou ty rizika spojená s diverzifikací, když trhy vypadají tak příznivě? Dává to vůbec smysl mít tolik různých investic v portfoliu, když všechno vypadá dobře? Co když pak přijde nějaký propad? Je lepší držet se jen několika silných investic nebo je rozumné rozložit riziko? Jak byste na to koukali vy? Děkuji za názory.

148 slov
1.5 minut čtení
20. 3. 2024
Libor Černý
Libor Černý

Diverzifikace je obecně považována za způsob, jak snížit riziko tím, že investuješ do různých aktiv. Ale když všechno roste, může to vypadat, že diverzifikace je zbytečná, protože všechny tvé investice přinášejí zisk. Problém je, že když se trh otočí a začne klesat, diverzifikace ti může vlastně uškodit. Místo toho, abys měl několik silných investic, které by mohly i během pádu vydržet, skončíš s rozptýleným portfoliem, kde každá investice klesá a tvoje ztráty se tak kumulují.

Navíc, pokud máš hodně různých aktiv, může být složité sledovat, jak se každé z nich vyvíjí. A taky není žádná záruka, že když vše roste, tak to poroste i nadále. Když přijde krize nebo propad trhu, diverzifikované portfolio může vypadat docela špatně a ty můžeš ztratit víc, než kdybys vsadil na pár opravdu silných investic.

Takže jo, rozložit riziko je fajn myšlenka, ale je dobré mít na paměti i kvalitu investic a ne jen jejich počet. A co když přijde propad? Lepší pár pevných akcií než hromada průměrných nebo slabých.

164 slov
1.6 minut čtení
16. 8. 2024
Božena Jarošová
Božena Jarošová

Diverzifikace je super věc, ale může to mít i svý nevýhody. Teď, když všechno roste, se zdá, že je rozumné mít víc různých investic, ale pokud se trh otočí a začne klesat, tak všechny ty různé aktiva můžou jít dolů zároveň. To znamená, že i když máš rozložený riziko, pořád můžeš ztratit dostatek peněz. Navíc, když investuješ do moc různých věcí, můžeš ztrácet kontrolu nad portfoliem a nebudu schopnej sledovat výkonnost jednotlivých investic tak dobře. Někdy je lepší soustředit se na několik kvalitních investic, o kterých víš, že mají potenciál dlouhodobě růst a věnovat jim víc pozornosti. Takže jo, diverzifikace má smysl, ale musíš to dělat s rozumem a mít na paměti, co se může stát v horších časech.

119 slov
1.2 minut čtení
5. 8. 2024
Milan Vaněk
Milan Vaněk