Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak diverzifikovat moje investice?

Jaký je nejlepší způsob, jak diverzifikovat moje investice?

Dobrý den, chci se zeptat, jakým způsobem bych měl diverzifikovat své investice, abych minimalizoval riziko a maximalizoval potenciální výnosy. Mám už nějaké peníze investované v akciích, ale zajímalo by mě, jestli by bylo dobré rozšířit portfolio i o další oblasti jako jsou kryptoměny nebo nemovitosti. Vím, že je důležité mít investice rozdělené, ale nejsem si úplně jistý, jak to udělat efektivně. Měl bych investovat do různých sektorů akciového trhu nebo třeba zkusit i alternativní investice jako jsou NFT? Kolik procent z mého portfolia bych měl mít v akciích, kolik v kryptoměnách a kolik v realitách? Jaké jsou vůbec ty nejlepší strategie pro diverzifikaci? A co když se trhy změní, má smysl mít nějakou rezervu v hotovosti? Rád bych slyšel názory lidí, kteří se tímto tématem zabývají a mají nějaké zkušenosti. Co všechno bych měl zvážit při vytváření diverzifikovaného portfolia?

139 slov
1.4 minut čtení
12. 12. 2021
Elena Jahodová
Elena Jahodová

Diverzifikace je fakt důležitá, abys snížil riziko. Když už máš akcie, zkus se podívat na jiné sektory - třeba technologie, zdravotnictví nebo energetiku. Je dobrý mít v portfoliu pár různých akcií z různých oblastí. Co se týče kryptoměn, tak to je hodně volatilní, ale pokud chceš zkusit, tak max 5-10 % portfolia. Realitní investice můžou být super stabilní, takže já bych doporučil aspoň 20-30 % tam dát, třeba do REITs. A co se týče hotovosti, určitě si nech nějakou rezervu pro případ, že bys potřeboval rychle přístup k penězům nebo pokud trhy klesnou. A pamatuj, že je dobrý pravidelně přehodnocovat své investice a přizpůsobovat je aktuální situaci na trhu.

109 slov
1.1 minut čtení
30. 8. 2024
Jitka Janková
Jitka Janková

Diverzifikace investic je fakt důležitá, aby ses ochránil před riziky. Když už máš akcie, zkus přidat něco do dluhopisů, to je taková stabilnější volba. Co se týče kryptoměn, jsou dost volatilní, takže tam bych byl opatrnej – max 5-10% portfolia, pokud chceš riskovat. Nemovitosti jsou fajn, ale ne každý na to má peníze hned, zkus třeba REITs jako alternativu. Se sektory akcií to chce taky nějakou rozmanitost – technologie, zdraví, energie atd. Hodně lidí doporučuje mít tak 60% v akciích, 20% v dluhopisech a zbytek rozložit mezi alternativy. Hlavně měj nějakou rezervu v hotovosti pro nečekané situace nebo příležitosti. Když trhy kolísají, hotovost ti dá flexibilitu. No a nezapomeň pravidelně přehodnocovat portfolio a přizpůsobovat to aktuálním trendům a svým cílům.

120 slov
1.2 minut čtení
11. 7. 2024
Josef Prokop
Josef Prokop