Charts.cz/Fórum/Jaký podíl zlata a stříbra bych měl mít v portfoliu?

Jaký podíl zlata a stříbra bych měl mít v portfoliu?

Chtěl bych se zeptat, jaký podíl zlata a stříbra by byl ideální pro diverzifikaci mého investičního portfolia. Vím, že zlato je považováno za bezpečné aktivum a hedging proti inflaci, zatímco stříbro má také své místo jako průmyslový kov a investice. Ale co si vlastně o tom myslíte? Jaký poměr byste doporučili? Třeba 70 % zlata a 30 % stříbra, nebo něco jiného? Jaké faktory byste zohlednili při rozhodování o rozdělení těchto kovů? Uvažoval jsem o tom, že zlato by mohlo nabídnout stabilitu, zatímco stříbro by mohlo přinést vyšší potenciál růstu vzhledem k jeho využití v technologiích. Zajímalo by mě také, zda máte nějaké osobní zkušenosti s těmito investicemi a jak se v posledních letech vyvíjela jejich hodnota. Má smysl investovat do obou kovů současně, nebo se soustředit pouze na jeden z nich? Jaké jsou vaše názory na možné budoucí trendy v cenách zlata a stříbra? Díky za rady!

148 slov
1.5 minut čtení
7. 3. 2023
Soňa Koubová
Soňa Koubová

Zlato a stříbro jsou fakt dobrý kombinace pro diversifikaci. Já bych to viděl tak nějak 70 % zlato a 30 % stříbro, jak říkáš. Zlato je stabilní, většinou se drží dobře v krizích a inflaci, zatímco stříbro má ten potenciál růstu, jak roste poptávka v průmyslu a technologiích. Zároveň ale je to dost volatilní. Myslím, že mít obě kovy v portfoliu dává smysl, protože tím pokryješ různý scénáře na trhu. Pokud jde o ceny, zlato má tendenci být stabilnější, ale stříbro může mít větší skoky nahoru. Osobně jsem investoval do obou a zatím to nebylo špatný. Budoucnost? Zlato asi zůstane v kurzu jako bezpečný přístav, ale stříbro by mohlo vzrůst se zvýšenou poptávkou po nových technologiích. Takže klidně investuj do obou, ale dej si pozor na to rozložení.

128 slov
1.3 minut čtení
7. 7. 2024
Filip Šťastný
Filip Šťastný

Zlato a stříbro v portfoliu je vždycky dobrý tah, oboje má svoje výhody. Zlato je fakt jistota, zvlášť v těžkých časech. Měl bych tak 70 % zlata a 30 % stříbra, to se mi zdá jako rozumný poměr. Zlato ti dá stabilitu, zatímco stříbro může přinést víc růstu, protože se hodně využívá v průmyslu. Co se týče trendů, zlato by mělo držet cenu kvůli inflaci a ekonomickým nejistotám, ale stříbro může skákat víc podle poptávky v technologiích. Mám pár zkušeností a zatím se mi to vyplácí mít oboje. Takže klidně investuj do obou kovů, diverzifikace je důležitá.

97 slov
1 minut čtení
19. 8. 2024
Petr Havlíček
Petr Havlíček