Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do realit, abych měl pravidelný příjem?

Jak začít investovat do realit, abych měl pravidelný příjem?

Zajímá mě, jak vlastně začít investovat do nemovitostí, abych mohl mít nějaký pravidelný příjem. Mám obavy, že to není tak snadné, jak se říká. Přemýšlím o tom už delší dobu, ale pořád nevím, kde začít. Jaké jsou ty první kroky? Myslíte, že je lepší koupit byt na pronájem nebo nějakou komerční nemovitost? Jaké jsou výhody a nevýhody obou variant? A co takové financování? Je lepší mít úvěr nebo koupit nemovitost za hotovost? A co si myslíte o lokalitě? Jak poznám, která oblast je perspektivní pro investice do realit? Mám se soustředit na větší města nebo spíš na menší obce? A co údržba nemovitosti a náklady s tím spojené? Jak moc bych se měl zabývat tímto aspektem? Mám si najmout správce nebo je to zbytečné? Ještě bych chtěl vědět, jak moc se liší investice do rezidenčních a komerčních nemovitostí z pohledu návratnosti investice. Měli byste nějaké tipy na zdroje informací nebo kurzy, které by mi mohly pomoci lépe pochopit trh s nemovitostmi? Jak dlouho trvá, než se dají vidět výsledky a začnu mít nějaký pasivní příjem z těchto investic? Děkuju za každou radu!

182 slov
1.8 minut čtení
4. 7. 2023
Aleš Krejčík
Aleš Krejčík

Investování do nemovitostí může být fakt zajímavé, ale chce to promyslet pár věcí. Začít můžeš tím, že si uděláš průzkum trhu. Nejdřív si rozmysli, jestli chceš jít do bytů na pronájem nebo do komerčních objektů. Byty jsou většinou bezpečnější, ale komerční nemovitosti můžou mít vyšší výnosy. Na druhou stranu, komerční můžeš mít problém s obsazeností.

Financování je důležitý krok. Když máš hotovost, je to super, ale úvěr ti může pomoct rozšířit portfolio. Musíš se ale zamyslet nad úrokama a splátkama. Co se týče lokality, lepší je zaměřit se na města s dobrou infrastrukturou a rozvojem. Malé obce můžou mít nižší ceny, ale hrozí ti menší poptávka.

Údržba nemovitosti je další věc na zvážení. Můžeš si někoho najmout na správu, což ušetří čas, ale samozřejmě to něco stojí. Čím více nemovitostí máš, tím víc se ti vyplatí manažer. Co se týče návratnosti investice, rezidenční bývá stabilnější, ale komerční dokáže víc vydělat.

Ohledně zdrojů – doporučuji nějaké online kurzy o investování do nemovitostí a sledovat blogy nebo videa na YouTube. Výsledky závisí na mnoha faktorech – někdy to může trvat roky, než začneš vidět pasivní příjem. Takže buď trpělivý a připravený na různé výzvy!

189 slov
1.9 minut čtení
8. 5. 2024
Monika Janoušková
Monika Janoušková

Investování do nemovitostí může vypadat složitě, ale začít můžete jednoduše. První krok je důkladně prozkoumat trh, abyste zjistil, co se kde prodává a pronajímá. Většinou se doporučuje začít s rezidenčními nemovitostmi – byty na pronájem bývají snazší a stabilnější než komerční prostory. Byty v dobrých lokalitách mají větší šanci na pravidelný příjem, ale komerční nemovitosti mohou mít vyšší výnosy. Záleží taky na vašich preferencích a znalostech trhu.

Pokud jde o financování, úvěr je běžná volba, protože vám umožní koupit víc nemovitostí najednou, ale samozřejmě nese riziko splácení. Když máte hotovost, máte klidnější spaní a můžete vyjednávat lepší ceny.

Co se týče lokality, nejlepší je hledat oblasti s rostoucí populací a infrastrukturou – někdy menší města mohou být perspektivnější než velké, pokud se tam rozvíjí nové projekty. Údržba nemovitosti je důležitá; pokud to nezvládáte sami, zvážte správce nemovitosti.

Návratnost investice se u rezidenčních nemovitostí pohybuje kolem 6-8% ročně, zatímco komerční může být i 10% a více, ale jsou tu vyšší rizika. Na kurzy a knihy se mrkněte na internetu, hodně toho najdete. Výsledky se většinou dostaví až po roce nebo dvou, takže buďte trpělivý a připravený investovat čas i energii.

187 slov
1.9 minut čtení
23. 6. 2024
Antonín Kolář
Antonín Kolář