Charts.cz/Fórum/Na co se mám zaměřit, když chci koupit NFT?

Na co se mám zaměřit, když chci koupit NFT?

Plánuju investovat do NFT, ale nejsem si úplně jistý, na co bych se měl při výběru vlastně zaměřit. Je toho tolik, co se o tom píše, a cítím se trošku ztraceně. Mám třeba sledovat umělce nebo tvůrce, kteří za těmi NFT stojí? Jak důležitá je jejich reputace v této komunitě? A co cena? Měl bych se více soustředit na cenu nebo na potenciální růst hodnoty? Co když se mi nějaké NFT líbí, ale není populární? Je to riskantní? Taky mě zajímá, jak moc důležité jsou platformy, kde se NFT prodávají. Je lepší nakupovat na známějších tržištích, nebo jsou i menší platformy bezpečné? A co právní aspekty? Jak zjistit, že mám opravdu koupená práva k digitálnímu vlastnictví a jak to vlastně funguje? Měli byste doporučit nějaké konkrétní projekty nebo umělce, na které bych se měl zaměřit? Rád bych věděl, co byste udělali vy na mém místě. Jaké zkušenosti máte s nákupem NFT a co byste mi poradili jako nováčkovi v tomto světě digitálních assetů?

163 slov
1.6 minut čtení
24. 4. 2024
Denisa Šafaříková
Denisa Šafaříková

Když investuješ do NFT, tak se zaměř na pár klíčových věcí. Určitě sleduj umělce a jejich reputaci – pokud mají dobré jméno v komunitě, může to ovlivnit i hodnotu jejich děl. Cena je taky důležitá, ale spíš se koukej na potenciál růstu a unikátnost NFT, než jen na aktuální cenu. Pokud se ti něco líbí, co není populární, tak to může být riskantní, ale někdy to vyjde.

Platformy, kde nakupuješ, jsou fakt důležité – známější tržiště jako OpenSea nebo Rarible mají větší zázemí a bezpečnost. Menší platformy můžou být fajn, ale dej si pozor na podvody.

Co se týče právních aspektů, ujisti se, že víš, co vlastně kupuješ. Třeba si projdi smluvní podmínky a zkus zjistit, co ti daný NFT skutečně přináší. Když už chceš nějaké tipy, sleduj aktuální trendy a komunita ti může poskytnout cenné rady ohledně nových projektů nebo umělců.

Osobně bych začal s něčím, co má dobrou historii a zajímavý příběh. Hlavně nezapomeň investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

164 slov
1.6 minut čtení
22. 8. 2024
Milena Zlámalová
Milena Zlámalová

Když se chystáš investovat do NFT, tak se zaměř na pár klíčových věcí. Prvně, umělci a tvůrci jsou fakt důležití. Pokud je někdo známý a má dobrou reputaci, tak to může hodně ovlivnit hodnotu jejich NFT. Cena je samozřejmě důležitá, ale taky sleduj potenciál růstu. Někdy něco levného, co se ti líbí, může vyletět do výšin. Ale pozor, pokud to není populární, riskuješ, že na tom proděláš.

Co se platforem týče, známější tržiště jako OpenSea nebo Rarible většinou nabízejí větší bezpečnost a víc možností. Menší platformy můžou být fajn, ale dej si pozor na podvody. Právní aspekty jsou taky zásadní - ujisti se, že kupuješ skutečná práva k digitálnímu vlastnictví. Zjisti si, co konkrétně ti NFT poskytuje.

Ohledně doporučení projektů - sleduj trendy v komunitě a zkoušej různé věci. Třeba nějaké za začátku menší projekty můžou překvapit. Osobně bych se šel dívat na umělce s nějakým příběhem nebo unikátním stylem. Buď opatrnej a nezapomeň, že v tomhle světě je hodně spekulace.

160 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2024
Ladislav Dunka
Ladislav Dunka