Charts.cz/Fórum/Jaké dluhopisy teď koupit, když je trh nestabilní?

Jaké dluhopisy teď koupit, když je trh nestabilní?

V dnešní době, kdy se na trzích pořád něco děje a investice jsou plné nejistoty, mě zajímá, jaké dluhopisy by mohly být rozumnou volbou pro investici. Jak víte, úrokové sazby kolísají a inflace ještě více, takže vybrat správné dluhopisy se zdá být jako hledání jehly v kupce sena. Zajímalo by mě, jestli se vyplatí sáhnout po státních dluhopisech nebo raději zvolit korporátní? Mám obavy, že korporátní dluhopisy mohou mít vyšší riziko, ale na druhou stranu slibují i lepší výnosy. Co si o tom myslíte? Jaké konkrétní emitenty doporučujete sledovat? A co třeba krátkodobé versus dlouhodobé dluhopisy - které jsou v této nestabilní době bezpečnější? Přemýšlím také o tom, zda by stálo za to podívat se na dluhopisy s vyšším výnosem z rozvojových trhů, ale mám strach z rizika měnových fluktuací. Měl by někdo tipy nebo zkušenosti s tímto typem investic? Rád bych slyšel názory ostatních investorů a jejich osobní zkušenosti. Co byste dělali na mém místě? Kde vůbec začít při výběru vhodných dluhopisů v této turbulentní době?

167 slov
1.7 minut čtení
23. 6. 2023
Bohumil Vaníček
Bohumil Vaníček

Když je trh v takovém chaosu, doporučuji se zaměřit na státní dluhopisy z vyspělých zemí. Ty mají obvykle nižší riziko a stabilnější výnosy, i když to může být nižší než u korporátních. Sice korporátní dluhopisy mohou nabídnout lepší zhodnocení, ale s tím jde ruku v ruce větší riziko, zvlášť když se firma dostane do problémů. Pokud chceš bezpečnější variantu, krátkodobé dluhopisy jsou lepší volba, protože jsou méně citlivé na změny úrokových sazeb. Co se týká rozvojových trhů, tam bych byl opatrný – měnové riziko může udělat hodně škody. Lepší je hledat solidní emitenty s dobrým ratingem a třeba i nějaké ETF na dluhopisy, abys měl diverzifikaci. Někdo radil sledovat dluhopisy jako US Treasuries nebo německé bundy, ty bývají dost stabilní. Na konci dne je to o tom najít rovnováhu mezi rizikem a výnosem.

133 slov
1.3 minut čtení
15. 3. 2024
Alois Žižka
Alois Žižka

Když je trh takhle nestabilní, státní dluhopisy vypadá jako rozumná volba. Jsou sice s nižším výnosem, ale bezpečnější a stabilnější. Korporátní dluhopisy můžou nabídnout lepší výnosy, ale jak říkáš, jsou s tím větší rizika, obzvlášť teď. Možná bys mohl kouknout na dluhopisy velkých a stabilních firem, co mají dobrou bonitu. Co se týče krátkodobých vs. dlouhodobých – já osobně preferuju kratší splatnosti, protože tak se vyhneš riziku změn úrokových sazeb. Rozvojový trhy? To je těžký. Měnový riziko je fakt problém, ale pokud bys měl nějaký hedge, mohlo by to fungovat. Zkus sledovat třeba i ETF zaměřený na dluhopisy, to ti může rozložit riziko. Celkově bych to bral s rozumem a diversifikoval portfólio.

112 slov
1.1 minut čtení
2. 9. 2024
Josef Janků
Josef Janků