Charts.cz/Fórum/Můžu si půjčit na investici do nemovitosti, pokud nemám vlastní kapitál?

Můžu si půjčit na investici do nemovitosti, pokud nemám vlastní kapitál?

Přemýšlím o investici do nemovitosti, ale mám malou obavu, protože vlastně nemám žádný vlastní kapitál. Vím, že investice do realit se považují za skvělou příležitost, jak zhodnotit peníze a vytvořit nějaký pasivní příjem, ale jak to vlastně funguje, když si chci půjčit? Jaké jsou možnosti pro lidi jako já, co sotva mají našetřeno, ale chtěli by risknout a jít do toho? Je možné získat hypotéku bez vlastních úspor? Co všechno potřebuji splnit a na co si dát pozor? Uvažoval jsem o různých typech půjček, ale nevím, zda je lepší jít do banky nebo zkusit nějaké alternativní zdroje financování. Jaké máte zkušenosti s tímto tématem? Myslíte si, že je to rozumné rozhodnutí, nebo bych měl počkat, až si něco našetřím? A co třeba úrokové sazby a podmínky splácení – na co se připravit? Může mi někdo poradit, nebo má podobnou zkušenost?

140 slov
1.4 minut čtení
28. 3. 2024
Markéta Vašková
Markéta Vašková

Půjčit si na investici do nemovitosti bez vlastního kapitálu není úplně jednoduché, ale není to nemožné. Banky většinou chtějí, abys měl aspoň nějaké úspory jako zástavu nebo na pokrytí části ceny. Bez toho tě moc nepustí. Můžeš zkusit třeba půjčky od soukromníků nebo investiční společnosti, ale tam si dej pozor na vysoké úroky a nevýhodné podmínky. Taky můžeš hledat možnosti jako je tzv. crowfunding, kde se spojíš s dalšími investory a společně financujete nemovitost.

Pokud přemýšlíš o hypotéce, tak se připrav na to, že bez vlastního kapitálu budeš mít vyšší úrokový sazby, což se ti může prodražit. Je dobrý mít plán, jak to budeš splácet, protože pokud se něco zvrtne, tak můžeš přijít o všechno. Zkus si spočítat, jestli bys byl schopen pokrýt náklady na hypotéku z nájmů, jinak je lepší počkat a našetřit aspoň něco. Záleží taky na tom, jaký máš příjem a jestli máš stabilní práci. Měj na paměti, že investice do nemovitostí jsou dlouhodobá záležitost a je lepší si být jistý, než skočit do něčeho bez rozmyslu.

169 slov
1.7 minut čtení
16. 11. 2024
Vladimíra Machová
Vladimíra Machová

Půjčit si na investici do nemovitosti bez vlastního kapitálu je dost složitý, ale není to nemožný. Základem jsou hypotéky, kterými se dají financovat nemovitosti, ale většina bank chce, abys měl nějaký vlastní podíl. Někdy se dá najít banka, která ti nabídne 100% financování, ale bývá to s vysokými úrokama a přísnýma podmínkama.

Další možností jsou různé alternativní zdroje financování jako soukromí investoři nebo crowdfunding. S tímhle ale opatrně, můžeš narazit na nevýhodné smlouvy. Co se týče úrokových sazeb – poslední dobou rostou, takže si dej pozor na to, abys měl dobrý plán splácení. Je fakt důležitý mít nějakou rezervu na nečekaný výdaje, jinak se ti to může vymknout z rukou.

Osobně bych doporučil si nejdřív naspořit nějaké peníze, protože riziko je fakt velký a investice do nemovitosti bez vlastního kapitálu může být dost riskantní. Zvažuj všechny možnosti a hodně se informuj o trhu a podmínkách půjček.

144 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
Petra Odehnalová
Petra Odehnalová