Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak investovat do zlata?

Jaký je nejlepší způsob, jak investovat do zlata?

Zdravím všechny, zajímalo by mě, jaký je vlastně ten nejlepší způsob investování do zlata. Slyšel jsem, že zlato je skvělá investice, zvlášť v nejistých časech, ale mám v tom docela zmatek. Můžu si koupit fyzické zlato, jako třeba zlaté mince nebo cihly, nebo je lepší investovat přes ETF nebo nějaké zlaté fondy? A co když se mi nechce mít doma zlato, co když ho chci mít někde uložené? Je to vůbec bezpečné? A co daně? Jak to funguje při prodeji? Zajímá mě také, jak moc se zlato vyplácí v dlouhodobém horizontu. Mám pocit, že ceny zlata kolísají a nevím, zda bych měl investovat teď nebo počkat na lepší příležitost. Také bych rád věděl, jestli jsou nějaké konkrétní tipy na to, kde nakupovat zlato, nebo na co si dát pozor při investování do něj. Budu vděčný za jakékoli rady a zkušenosti, které mi pomohou se lépe orientovat v této oblasti. Děkuju!

150 slov
1.5 minut čtení
12. 6. 2023
Milada Koutná
Milada Koutná

Investování do zlata má pár možností. Můžeš jít cestou fyzického zlata, což jsou třeba zlaté mince nebo cihly. To má výhodu, že to můžeš mít doma, ale zase je to riziko krádeže a potřebuješ nějaký bezpečný úložný prostor, třeba trezor. Jinak existují i ETF fondy zaměřené na zlato, což je pohodlnější a nemusíš se bát o skladování. Ale zase, když nakupuješ ETF, vlastně nevlastníš fyzické zlato.

Co se týče daní, tady to záleží na tom, jak a kde investuješ. Fyzické zlato se většinou zdaní jako kapitálový zisk, ale u ETF můžeš mít jiné pravidla. Zlato kolísá v ceně, tak je těžký předpovědět, kdy je nejlepší čas investovat. Dlouhodobě by mělo zlato fungovat jako ochrana proti inflaci, ale chce to čas a trpělivost.

Jako tipy na nákup můžeš zkusit ověřené prodejce nebo online platformy, kde mají dobré recenze. Důležitý je dávat pozor na marže a poplatky, co ti prodávající dají. Víc než na samotné zlato se soustřeď na celkovou strategii a diverzifikaci portfolia.

160 slov
1.6 minut čtení
14. 12. 2023
Kateřina Černá
Kateřina Černá

Investování do zlata fakt záleží na tom, co preferuješ. Když kupuješ fyzické zlato, jako jsou mince nebo cihly, máš to hezky v ruce, ale potřebuješ to i bezpečně skladovat. To může být drahé, pokud chceš mít zlatý poklad v trezoru nebo tak. Na druhou stranu, zlato přes ETF je mnohem jednodušší. Můžeš to mít přímo na účtu a nemusíš se bát krádeže nebo skladování.

Co se týče daní, jo, když prodáš zlato a vyděláš, tak na to pravděpodobně budeš muset platit daň z příjmu. Mysli na to, že ceny zlata dost kolísají – občas je to nahoru a občas dolů. Dlouhodobě to většinou roste, ale můžeš narazit i na obdobní poklesy.

Pokud už chceš investovat teď nebo čekat, to fakt záleží na trhu a tvé osobní situaci. Třeba se podívej na historické grafy cen zlata nebo sleduj ekonomické zprávy. A ohledně nákupu? Zkus ověřené prodejce nebo banky, co mají dobrou pověst. Na co si dávat pozor? Rozhodně se vyhni podezřelým nabídkám a vždycky si ověřuj autenticitu zlata.

165 slov
1.7 minut čtení
25. 12. 2024
Emil Tomeš
Emil Tomeš