Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas pro změnu z akcií na ETF?

Kdy je nejlepší čas pro změnu z akcií na ETF?

Zdravím všechny, tak mě napadlo, kdy je vlastně ten správný moment přejít z investování do jednotlivých akcií na ETF? Vím, že akcie mohou být zajímavé, když člověk má štěstí a vybere si ty správné, ale občas se mi zdá, že investice do ETF by mohly být bezpečnější a rozmanitější. Mám pocit, že s tím spojených je spousta výhod jako třeba nižší riziko, lepší diverzifikace a tak. Ale co když už mám nějaké akcie, které se mi podařilo koupit za dobrou cenu? Je rozumné je prodávat a přecházet na ETF nebo to raději nechat tak, jak to je? Jak poznám, že investice do ETF je pro mě ta pravá cesta? Možná byste mi mohli poradit, jestli jsou nějaké konkrétní signály nebo indikátory, podle kterých se dá rozhodnout. Taky bych chtěl vědět, jak to vypadá z pohledu nákladovosti. Mají ETF nějaké skryté poplatky, na které bych měl dávat pozor? A co volatilita trhu? Kdybyste mohli sdílet svoje zkušenosti s tímto přechodem nebo kdy jste se rozhodli pro investice do ETF místo jednotlivých akcií, budu moc rád. Děkuji!

175 slov
1.8 minut čtení
11. 8. 2023
Josef Prokop
Josef Prokop

Přechod na ETF může být fajn, když už máš dost akcií a chceš zjednodušit investice. ETF ti dají víc diverzifikace, což je super, když nechceš mít všechna vejce v jednom košíku. Zvaž prodej akcií, pokud si myslíš, že už je nevyužiješ nebo se ti nechce sledovat. Sleduj náklady - většinou jsou nižší než u jednotlivých akcií, ale občas se ukážou skryté poplatky za správu. Volatilita? No, ETF často lépe snášejí výkyvy trhu, protože mají hodně různých akcií. Kdy jít do ETF? Třeba když cítíš, že ti to s akciemi moc nejde, nebo když chceš víc klidu a méně stresu. Zkus si prostě spočítat, co bys mohl získat s diversifikací a jestli jsi ochotný přijmout ty případné náklady.

117 slov
1.2 minut čtení
1. 1. 2025
Tereza Havlová
Tereza Havlová

Když uvažuješ o přechodu z akcií na ETF, tak bych řekl, že je dobré se podívat na pár věcí. První je tvá tolerance rizika. Pokud chceš snížit riziko a mít víc diverzifikaci, tak ETF mají smysl. Když máš už nějaké akcie, které jsi koupil za dobrou cenu, tak je otázka, jestli je chceš držet dál nebo ne. Někdy může být lepší je prodat a investovat do ETF, ale záleží na tom, jak moc ti záleží na těch konkrétních akciích.

Co se nákladovosti týče, ETF mají obvykle nižší poplatky než aktivně spravované fondy, ale pozor na ty skryté poplatky jako je spread nebo poplatek za správu. A volatilita trhu? Když trh hodně kolísá, můžeš si říct, že ETF ti pomohou vyrovnat ty výkyvy lépe než jednotlivé akcie.

Osobně jsem přešel na ETF hlavně kvůli tomu, že mě už nebavilo sledovat každý krach a vzestup jednotlivých akcií. Bylo to pro mě jednodušší a klidnější. Takže pokud hledáš něco bezstarostnějšího, možná by to pro tebe mohlo být fajn.

163 slov
1.6 minut čtení
13. 12. 2024
Vladimír Pánek
Vladimír Pánek