Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT pro začátečníky?

Jak začít investovat do NFT pro začátečníky?

Zajímám se o to, jak začít investovat do NFT, ale vůbec nevím, kde začít. Je to pro mě něco úplně nového a trochu mě to děsí. První otázka, která mi vrtá hlavou, je, co vlastně NFT jsou a jaké mají výhody oproti tradičním investicím jako jsou akcie nebo nemovitosti. Měl bych se nejdřív zaměřit na nějaké specifické platformy, kde se NFT obchodují? Slyšel jsem o OpenSea a Rarible, ale nevím, která je lepší pro začátečníky. Jaké faktory bych měl zohlednit při výběru NFT? Jak poznám, které jsou opravdu hodnotné a které jsou jen přechodným trendem? Je důležité sledovat umělce nebo tvůrce, kteří za jednotlivými NFT stojí? Zajímalo by mě také, jestli je nutné mít nějaké kryptoměny už předem, abych mohl začít investovat. A co když se chci podívat na některé NFT projekty nebo kolekce - na co bych si měl dát pozor? Mám se bát podvodů v tomto prostoru a jak je mohu rozpoznat? Investice do NFT mi připadá jako vzrušující příležitost, ale mám obavy z volatility trhu a z toho, jak snadno mohu přijít o své peníze. Jaké jsou nejlepší tipy pro někoho, kdo s tímto světem teprve začíná? Rád bych znal názory zkušenějších investorů na to, jak se vyhnout běžným chybám a co si pohlídat na začátku. Děkuju za jakoukoli radu!

213 slov
2.1 minut čtení
6. 11. 2023
Daniela Strnadová
Daniela Strnadová

Investování do NFT může vypadat jako šílenství, ale je to vlastně dost podobné jako investice do jakéhokoli jiného umění nebo sběratelských věcí. Začít bys měl tím, že se seznámíš s tím, co NFT vlastně jsou – digitální aktiva, která dokazují vlastnictví něčeho unikátního na blockchainu. Každopádně budeš potřebovat nějakou kryptoměnu, většinou Ethereum, abys mohl nakupovat na platformách jako OpenSea nebo Rarible. Obě jsou super pro začátečníky, ale OpenSea má větší výběr.

Když vybíráš NFT, koukej na to, kdo je tvůrcem a jaké mají hodnocení – známí umělci a projekty s komunitou bývají lepší sázka než nováčci. Snaž se vyhnout trendům, které vypadají moc dobře na to, aby byly pravdivé. Určitě sleduj, co se děje v komunitě a jaké mají NFT recenze. Před nákupem se ujisti, že je vše legit a dávej pozor na podvody – typicky to bývá příliš dobré, aby to byla pravda.

A nakonec, neboj se riskovat malou částku – tak si uděláš představu o trhu a jeho volatilitě. Mnoho lidí ztrácí peníze kvůli panice nebo emocionálním rozhodnutím, takže buď klidný a dělej si domácí úkoly. Takže hodně štěstí a nezapomeň – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit!

192 slov
1.9 minut čtení
9. 8. 2024
Ivana Rozsypalová
Ivana Rozsypalová

Takže, pokud chceš začít s NFT, tak prvně musíš pochopit, co to vlastně je. NFT jsou jako digitální certifikáty vlastnictví pro různé umění, videa nebo jiný obsah. Na rozdíl od akcií nebo nemovitostí ti to dává vlastnictví něčeho unikátního. Co se týče platforem, OpenSea a Rarible jsou fajn pro začátečníky, ale doporučuji zkusit i další, jako Foundation nebo Nifty Gateway.

Při výběru NFT se zaměř na umělce. Když mají dobrou pověst a už něco prodali, je větší šance, že jejich práce poroste na hodnotě. Sledování trendů a komunit okolo určitých projektů ti může pomoct se vyhnout přechodným výstřelkům. Určitě je dobrý mít nějaké kryptoměny jako Ethereum předem, protože většina NFT je na této síti.

Podvody v tomto prostoru jsou bohužel realitou, takže pozor na příliš dobré nabídky a vždy si ověřuj, kdo za projektem stojí. Volatilita trhu je velká, takže investuj jen tolik, kolik jsi ochotný ztratit. Obecně platí – dělej si průzkum a nedávej do toho všechno hned na začátku. Začni malými částkami a uč se za pochodu.

168 slov
1.7 minut čtení
7. 8. 2024
Vladimíra Matoušková
Vladimíra Matoušková