Charts.cz/Fórum/Proč bych měl investovat do více různých kryptoměn?

Proč bych měl investovat do více různých kryptoměn?

Zajímalo by mě, proč je vlastně tak důležité rozložit investice do různých kryptoměn místo toho, abych se soustředil jen na jednu nebo dvě. Všude slyším, jak je to důležité pro snížení rizika, ale pořád mi není úplně jasné, jak to funguje. Když se podívám na trh s kryptoměnami, vidím tolik možností – Bitcoin, Ethereum, ale i spoustu dalších altcoinů. Je pravda, že některé z nich mohou mít obrovský potenciál růstu, ale jak mám vědět, které jsou ty správné? Zároveň mám strach, že když investuji do vícero kryptoměn a některé z nich selžou, tak se mi to může vymstít. Jaký je tedy vlastně smysl diverzifikace v kryptoměnách? Můžu tím opravdu předejít velkým ztrátám? A co když se nějaká ta méně známá měna stane hitem? Není lepší vsadit na pár osvědčených jmen a neriskovat s ostatními? Jak se mám rozhodnout, kolik peněz vložit do každé z těchto kryptoměn? To všechno mě dost mate a rád bych slyšel názory od těch zkušenějších investičních nadšenců.

161 slov
1.6 minut čtení
3. 6. 2024
Pavel Holuša
Pavel Holuša

Diverzifikace je takový základní princip investování, co ti může pomoct snížit riziko. Když vsadíš všechno na jednu nebo dvě kryptoměny a ty se propadnou, můžeš hodně tratit. Rozložením investic do různých coinů si zajistíš, že i když některé z nich selžou, jiné můžou růst a vyvážit tvoje ztráty. Každá kryptoměna má jinou volatilitu a potenciál, takže třeba Bitcoin je stabilnější, zatímco nějaký altcoin může mít větší výkyvy a tím i větší šanci na zisk. Když se podíváš na trh, zjistíš, že některé méně známé měny mohou udělat velký skok. Takže je dobrý mít mix známých i nových projektů. Co se týče toho, kolik do kterého coinu vložit, je fajn používat nějaký procentuální model – třeba 70 % do stabilních měn a 30 % do riskantnějších. Ale jasně, nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Měj na paměti, že investování do kryptoměn je hodně o trpělivosti a sledování trhu.

149 slov
1.5 minut čtení
14. 10. 2024
Magdaléna Marešová
Magdaléna Marešová

Diverzifikace v kryptoměnách je fakt důležitá, protože trh je dost volatilní a nepředvídatelný. Když investuješ jen do jednoho nebo dvou projektů, tak riskuješ, že když se jeden z nich propadne, přijdeš o hodně peněz. Rozložením investic mezi více měn si můžeš snížit riziko, protože ne všechny kryptoměny reagují stejně na tržní události. Můžeš mít třeba Bitcoin a Ethereum, ale i něco z menších altcoinů, co má potenciál. Je pravda, že některé méně známé coiny mohou vyletět nahoru, ale je to loterie.

Co se týče toho, kolik peněz do každé dávat – to záleží na tvé toleranci k riziku. Někteří investoři dávají víc do stabilnějších měn a méně do těch rizikovějších. Taky nezapomeň na to, že investice by měly být jen část tvého portfolia a měl bys mít i jiné aktivum mimo krypta. Takže jo, diverzifikuj, ale buď si vědom toho, co děláš a jak moc jsi ochotný riskovat.

147 slov
1.5 minut čtení
8. 10. 2024
Jakub Šulc
Jakub Šulc