Charts.cz/Fórum/Jak fungují ETF a proč bych měl do nich investovat?

Jak fungují ETF a proč bych měl do nich investovat?

Mám takovou otázku ohledně ETF. Vím, že se o tom teď dost mluví a že to prý může být dobrá investice, ale moc tomu nerozumím. Jak vlastně tyto fondy fungují? Je to něco jako akcie nebo něco jiného? Slyšel jsem, že ETF jsou skvělé pro diverzifikaci portfolia, ale jak to přesně funguje? Co mě vlastně chrání před rizikem, když investuji do ETF? A proč bych měl vůbec zvažovat investici do těchto fondů místo klasických akcií nebo třeba nemovitostí? Je to fakt tak výhodné, jak se říká? A co poplatky, které s tím souvisí? Může mi někdo vysvětlit, jestli je lepší mít vlastní akcie nebo jít do ETF? Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody? Také by mě zajímalo, jak začít investovat do ETF – je potřeba mít hodně peněz na začátku, nebo se dá začít s menšími částkami? Díky za odpovědi!

140 slov
1.4 minut čtení
26. 7. 2023
Luboš Duchoň
Luboš Duchoň

ETF, neboli exchange-traded funds, jsou vlastně jako fondy, co sledují nějaký index, třeba akciový nebo dluhopisový. Fungují to tak, že si koupíš podíl v tom fondu a on pak investuje do spousty různých akcií nebo jiných aktiv. Takže místo toho, abys kupoval jednotlivé akcie, máš hned kousek z mnoha z nich. To je ta diverzifikace, co jsi slyšel – snižuješ riziko, když nesázíš všechno na jednu kartu.

Co se týče rizika, tak když investuješ do ETF, vlastně rozkládáš své peníze mezi víc aktiv. Tím pádem, pokud nějaká akcie spadne, jiná může vzrůst a ty na tom tak neztratíš tolik. Ale pořád tam nějaké riziko je, jak u každé investice.

Proč ETF místo klasických akcií? Můžeš investovat s menšími částkami a poplatky bývají obvykle nižší než u tradičních fondů. Můžeš začít třeba s pár tisíci korunami a postupně přidávat. Pro ty, co se nechtějí moc hrabat v jednotlivých akciích, je to ideální volba.

Na druhou stranu vlastní akcie ti dávají větší kontrolu. Můžeš si vybrat přesně to, do čeho chceš investovat. Ale je to víc práce a víc rizika ve smyslu volatility jednotlivých akcií.

Většina ETF má nízké poplatky za správu a obchodování jako akcie je snadné. Pokud tě zajímají ETF, pro začátek stačí otevřít účet u brokera a pak už můžeš začít nakupovat podíly přesně podle svého rozpočtu.

214 slov
2.1 minut čtení
28. 10. 2024
Martin Bureš
Martin Bureš

ETF jsou vlastně fondy, které fungují jako akcie. Když do nich investuješ, kupuješ si podíl v celém portfoliu různých aktiv, třeba akcií nebo dluhopisů. Tím se dostaneš k diverzifikaci, což znamená, že místo toho, abys měl jen pár akcií jedné firmy, máš kousek z mnoha různých firem. To ti pomáhá rozložit riziko – pokud jedna akcie spadne, ostatní tě můžou ochránit.

Pokud jde o poplatky, většina ETF má nižší náklady než tradiční podílové fondy. Můžeš začít investovat i s menšími částkami, což je fajn pro lidi, co nemají moc peněz na začátku.

Výhoda ETF je i to, že je můžeš snadno koupit nebo prodat během obchodního dne jako akcie. Místo vlastní akciové investice do jedné firmy tak můžeš mít širší expozici na trh. Ale pozor – nevýhodou může být to, že ne každý ETF má nízké poplatky a někdy ti chybí osobní přístup a poradenství, které můžeš mít při investování do individuálních akcií nebo nemovitostí.

Takže shrnuto – ETF jsou super způsob, jak se dostat do různých investic bez velkého rizika a s malými náklady, zvlášť pokud začínáš. Jestli jsi ochotný se s tím trochu učit a sledovat trh, může to být dobrá volba.

193 slov
1.9 minut čtení
8. 12. 2024
Daniela Netolická
Daniela Netolická