Charts.cz/Fórum/Jaký ETF fond je nejlepší pro začátečníky?

Jaký ETF fond je nejlepší pro začátečníky?

Mám dotaz ohledně investování do ETF fondů, protože jsem úplný nováček a chci se naučit, jak správně investovat. Chtěl bych vědět, jaký ETF fond by byl nejvhodnější pro začátečníky jako jsem já. Zajímalo by mě, jestli jsou nějaké konkrétní fondy, které by měly méně rizika nebo lepší výnosy a které se snadno sledovat. Slyšel jsem o různých typech ETF, jako jsou ty zaměřené na akcie, dluhopisy nebo třeba komodity. Jaký byste doporučili z pohledu diverzifikace a snadného pochopení? Mám také obavy z poplatků, protože nechci, aby mi to příliš zatížilo rozpočet hned na začátku. Myslíte si, že je lepší investovat do některého z velkých indexových ETF, nebo spíš do tematických fondů? Jaká je vaše zkušenost s těmito fondy, co se týče návratnosti a rizik? Rád bych slyšel názory a tipy od těch, kteří už mají s ETF zkušenosti. Děkuji!

139 slov
1.4 minut čtení
18. 1. 2025
Pavel Vaculík
Pavel Vaculík

Pokud jsi začátečník a chceš investovat do ETF, doporučil bych zaměřit se na velké indexové fondy jako S&P 500 nebo MSCI World. Tyhle fondy mají širokou diverzifikaci a zahrnují spoustu známých akcií, což snižuje riziko. Poplatky bývají u těchto fondů docela nízké, což je pro začátek super. Tematické ETF můžou být zajímavé, ale často jsou víc volatilní a těžko se odhadují. Co se týče výnosů, indexové fondy obvykle přinášejí stabilní zhodnocení v dlouhém období, což je fajn pro nováčky. Takže pokud chceš něco jednoduchého a s menším rizikem, jdi radši do těch velkých indexových fondů. Držím palce!

97 slov
1 minut čtení
27. 12. 2024
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová

Když začínáš s ETF, tak bych doporučil zaměřit se na nějaké velké indexové fondy. Například S&P 500 ETF je super volba, protože pokrývá největší americké firmy a je to dost dobře diversifikované. Můžeš taky zkusit MSCI World ETF, což ti dá expozici na firmy po celém světě. Tyhle fondy mají obvykle nízké poplatky, což je pro začátečníka fakt důležitý.

Pokud jde o riziko, hodně záleží na tom, co si vybereš. Indexové ETF jsou obecně méně rizikové než tematické fondy, který se zaměřují na specifické sektory nebo trendy a ty můžou být dost volatilní. Taky je dobrý mít na paměti, že když investuješ do ETF, tak bys měl myslet na dlouhodobý horizont, protože trhy mají své výkyvy.

Co se týče návratnosti, historicky tyhle velké indexy rostly, ale minulost není zárukou budoucnosti. Takže pokud chceš investovat, buď trpělivý a snaž se nepanikařit při poklesech trhu. Zkus si otevřít účet u brokera, co nabízí nízké poplatky a klidně začni s menším obnosem, abys zjistil, jak to celé funguje.

164 slov
1.6 minut čtení
29. 1. 2025
Irena Brožová
Irena Brožová