Jak vybrat ETF podle rizika pro začátečníky?
Přemýšlím o investování do ETF, ale jako začátečník mám spoustu otázek a nejsem si jistý, na co se zaměřit. Mám pocit, že riziko je jedna z nejdůležitějších věcí, kterou bych měl brát v úvahu, ale jak vlastně zjistit, jaké riziko je u jednotlivých ETF? Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo metriky, které bych měl sledovat? Četl jsem něco o volatilitě a beta faktoru, ale nejsem si jistý, jak to funguje v praxi. Také by mě zajímalo, jestli se mám zaměřit na historickou výkonnost a jak moc je to relevantní pro budoucí vývoj. Jak velkou roli hrají poplatky u ETF a mohou ovlivnit celkové riziko? Navíc mě zajímá diversifikace - je lepší mít více různých ETF v portfoliu, abych vyvážil riziko, nebo se soustředit na pár vybraných? Jak moc bych měl brát v úvahu svůj vlastní investiční horizont a toleranci k riziku při výběru ETF? A co strategie jako investování do indexových fondů versus aktivně spravovaných ETF? Vím, že každý má jiný přístup k investování, ale rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří už mají zkušenosti. Jak tedy začít s výběrem ETF podle rizika?