Charts.cz/Fórum/Jak vybrat ETF podle rizika pro začátečníky?

Jak vybrat ETF podle rizika pro začátečníky?

Přemýšlím o investování do ETF, ale jako začátečník mám spoustu otázek a nejsem si jistý, na co se zaměřit. Mám pocit, že riziko je jedna z nejdůležitějších věcí, kterou bych měl brát v úvahu, ale jak vlastně zjistit, jaké riziko je u jednotlivých ETF? Existují nějaké konkrétní ukazatele nebo metriky, které bych měl sledovat? Četl jsem něco o volatilitě a beta faktoru, ale nejsem si jistý, jak to funguje v praxi. Také by mě zajímalo, jestli se mám zaměřit na historickou výkonnost a jak moc je to relevantní pro budoucí vývoj. Jak velkou roli hrají poplatky u ETF a mohou ovlivnit celkové riziko? Navíc mě zajímá diversifikace - je lepší mít více různých ETF v portfoliu, abych vyvážil riziko, nebo se soustředit na pár vybraných? Jak moc bych měl brát v úvahu svůj vlastní investiční horizont a toleranci k riziku při výběru ETF? A co strategie jako investování do indexových fondů versus aktivně spravovaných ETF? Vím, že každý má jiný přístup k investování, ale rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří už mají zkušenosti. Jak tedy začít s výběrem ETF podle rizika?

184 slov
1.8 minut čtení
13. 9. 2022
Petr Beneš
Petr Beneš

Když vybíráš ETF podle rizika, tak se zaměř na pár klíčových věcí. Volatilita je důležitá, protože ti ukáže, jak moc může cena kolísat. Beta faktor ti zase říká, jak se ETF chová v porovnání s trhem – beta nad 1 znamená větší riziko. Historická výkonnost může poskytnout náhled, ale ne vždy to znamená, že to bude stejné do budoucna. Poplatky jsou taky důležité – čím nižší poplatky, tím víc peněz ti zůstane. Zvažuj diversifikaci, není dobrý mít všechna vejce v jednom košíku, ale zas nechci radit mít jich deset různých. Zjisti si, jak dlouho chceš investovat a jak moc jsi ochotný podstoupit riziko. Indexové fondy jsou obecně méně riskantní než aktivně spravované ETF – mají nižší náklady a víc diverzifikace. Každý to má jinak, takže si to dobře promysli a vyber si, co ti sedí.

135 slov
1.4 minut čtení
30. 11. 2024
Roman Pech
Roman Pech

Když vybíráš ETF podle rizika, tak to chceš vzít z vícero úhlů. Volatilita je fakt důležitá – čím vyšší volatilita, tím větší riziko. Podívej se na standardní odchylku v historických datech, to ti napoví, jak moc ten fond skáče. Beta faktor ti zase ukáže, jak se fond chová v porovnání s trhem – beta 1 znamená, že se hýbe stejně jako trh, víc než 1 je riskantnější.

Historická výkonnost není zcela spolehlivá, ale můžeš aspoň vidět, jak si ETF vedlo v různých obdobích. Poplatky u ETF hrajou roli – čím nižší poplatky, tím víc ti zůstane z výnosu. Takže když srovnáváš ETF, koukni na TER (total expense ratio).

S diversifikací to chceš asi rozložit – mít víc různých ETF ti pomůže vyvážit riziko. Někdo třeba radí mít 5-10 různých fondů. Toleranci k riziku a investiční horizont ber vážně – pokud plánuješ investovat na dlouho, můžeš si dovolit víc riskantních věcí.

Indexové fondy jsou fajn pro pasivní přístup a obvykle levnější než aktivně spravované ETF, ale ty zas můžou mít potenciál růstu. Je dobrý si udělat domácí úkol a zjistit víc o každým fondu, co tě zajímá.

183 slov
1.8 minut čtení
11. 5. 2024
Soňa Prokopová
Soňa Prokopová