Charts.cz/Fórum/Můžu na dividendách opravdu vydělat víc než na běžných akciích?

Můžu na dividendách opravdu vydělat víc než na běžných akciích?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi dividendami a běžnými akciemi. V poslední době se hodně mluví o tom, jak je investování do akcií skvélé, ale co když se zaměříme na dividendy? Můžu na tom opravdu vydělat víc? Například, když mám akcie nějaké firmy, která sice roste, ale nedává žádné dividendy, vychází mi to lépe než investice do akcií s vysokými dividendovými výnosy? Je to vůbec možné porovnávat tyhle dva přístupy? A co se stane, když ta firma, která vyplácí dividendy, najednou začne mít problémy? Není to riziko? Někde jsem slyšel, že investice do dividendových akcií může poskytnout stabilní příjem i v těžkých časech. Je to jenom mýtus nebo to má nějaké opodstatnění? Také mě zajímá, jaký je rozdíl mezi reinvestováním dividend a jejich výběrem. Kdy je lepší vybrat peníze a kdy reinvestovat? A co dalšího bych měl zvážit, než se rozhodnu investovat do dividendových akcií místo těch běžných? Myslím tím třeba poplatky za obchodování nebo daně z dividend. Zkrátka, chci vědět, jestli je rozumné zaměřit se na dividendy jako způsob, jak zvýšit svůj pasivní příjem. Jaké máte zkušenosti vy? Děkuju!

183 slov
1.8 minut čtení
21. 7. 2022
Soňa Pazderová
Soňa Pazderová

Když se zaměříš na dividendy, tak to může být zajímavý způsob, jak vydělat, ale záleží na tom, co od investování chceš. Akcie s dividentami ti dávají pravidelný příjem, což může být fajn, když potřebuješ cash. Ale některé firmy, co nerostou v dividendách, můžou rychleji zhodnocovat cenu akcií. Takže celkově to pak může vyjít líp. Ale jak říkáš, pokud ta firma má problémy, může to být riziko a dividendy klidně zruší.

Mnoho lidí říká, že dividendy poskytují stabilní příjem i v těžkých časech, a na tom něco je, protože pokud jsi rozumný investor a vybíráš firmy s dobrou historií výplat dividend, tak ti mohou pomoci překonat krize. Reinvestování dividend ti pomůže zhodnotit peníze víc díky složenému úročení, což je fajn dlouhodobě. Když si je ale vybereš, tak máš hned peníze na rukou.

Je dobré si uvědomit poplatky za obchodování a daně z dividend. V různých zemích jsou jiné daňové režimy, takže to může ovlivnit tvůj výnos. Pokud ti jde o pasivní příjem a máš nějaké peníze navíc, tak investice do dividendových akcií určitě stojí za zvážení. Zkrátka musíš se zamyslet nad tím, co chceš a co ti víc sedne.

186 slov
1.9 minut čtení
12. 10. 2024
Ivana Rozsypalová
Ivana Rozsypalová

Dividendy můžou být super způsob, jak vydělat na akciích, ale záleží na tom, co preferuješ. Když máš akcie, co rostou, můžeš vydělat víc na zhodnocení ceny než na dividendách. Ale pokud máš akcie s vysokým dividendovým výnosem, tak ti to může dávat stabilní příjem, což je fajn hlavně v těžších časech. Sice je riziko, že když firma začne mít problémy, dividendy ti klidně sníží nebo zruší. To se občas stává a je to třeba mít na paměti.

Reinvestování dividend může být dobrý způsob, jak zvýšit svůj objem akcií a tím pádem i budoucí příjem. Na druhou stranu, když je potřeba cash, tak vybrat peníze je taky rozumné. A jo, poplatky a daně jsou taky důležitý – lepší se na to podívat dopředu, než začneš investovat.

Takže jestli se chceš zaměřit na dividendy kvůli pasivnímu příjmu, dej si pozor na kvalitu firem a jejich historii vyplácení. Výnosy můžou být lákavé, ale stabilita je klíčová.

151 slov
1.5 minut čtení
29. 10. 2024
Andrea Hlaváčová
Andrea Hlaváčová