Charts.cz/Fórum/Investovat do ETF nebo do jednotlivých akcií?

Investovat do ETF nebo do jednotlivých akcií?

Zdravím všechny investory a finance nadšence. Mám takovou otázku ohledně investování, a to, jestli se vyplatí investovat do ETF nebo raději sáhnout po jednotlivých akciích. Slyšel jsem spoustu názorů, ale pořád se v tom trošku ztrácím. Na jednu stranu mi přijde, že ETF jsou super, protože diversifikace může pomoci snížit riziko a člověk nemusí sledovat každou akcii zvlášť. Na druhou stranu mě láká myšlenka vybírat si konkrétní akcie, které si myslím, že porostou. Ale jak to vlastně funguje? Co se víc vyplatí z dlouhodobého hlediska? Jaký je rozdíl v poplatcích mezi těmito dvěma možnostmi? A co třeba daně? Je lepší investovat do ETF z pohledu daní? Mám pocit, že ETF jsou pro začínající investory hodně populární, ale co ti, kdo chtějí mít plnou kontrolu nad svým portfoliem? Jaké máte zkušenosti? Máte nějaké tipy nebo rady pro někoho, kdo se teprve rozhoduje? Díky za všechny odpovědi!

145 slov
1.5 minut čtení
18. 8. 2024
František Doležal
František Doležal

Takže, já osobně preferuju ETF, hlavně kvůli diversifikaci. Když investuješ do ETF, tak vlastně kupuješ kousek spousty různých akcií najednou, což ti snižuje riziko. Nemusíš se tolik stresovat nad tím, jestli jedna konkrétní akcie spadne. Navíc poplatky za správu ETF bývají nižší než u některých aktivně spravovaných fondů.

Co se týče jednotlivých akcií, to může být zábava, když máš nějaké znalosti a chceš si vybrat firmy, které podle tebe porostou. Ale je to riskantnější, protože pokud se ti nepovede, můžeš dost ztratit.

Daně? U ETF může být výhoda v tom, že některý typ ETF nabízí daňové zvýhodnění (záleží na zemi), ale když prodáváš jednotlivé akcie, tak si musíš dávat pozor na zisky a daně z kapitálových výnosů.

Pro začátečníky bych doporučil jít spíš do ETF. Ušetříš si čas s analyzováním trhů a akcií. Ale pokud se chceš učit a máš čas a chuť na to detailně sledovat jednotlivé akcie, tak proč ne? Záleží na tvém přístupu a cílech.

157 slov
1.6 minut čtení
1. 1. 2025
Bohuslav Vašíček
Bohuslav Vašíček

Hele, investování do ETF nebo jednotlivých akcií záleží na tom, co od toho očekáváš. ETF jsou super pro diversifikaci, jak říkáš, a nemusíš se trápit sledováním každé akcie. Můžeš mít klidnější spánek, protože když jedna akcie klesne, ostatní to vyrovnají. Pro začátečníky jsou fakt dobré, protože to snižuje riziko a nemusíš mít tolik znalostí o trhu.

Na druhou stranu, pokud věříš třeba v určité firmy a umíš si vybrat ty správné akcie, tak můžeš vydělat víc. Ale je to riskantnější a chce to víc času na sledování trhu. Poplatky u ETF bývají nižší než u aktivně spravovaných fondů, ale i tak se podívej na konkrétní nabídky, protože se to může lišit.

Co se daní týče, v některých zemích mají ETF výhody, ale záleží na tvé situaci. Měj na paměti i daně z kapitálových výnosů u jednotlivých akcií. Když prodáš akcie s ziskem, platíš daně.

Osobně bych doporučil začít s ETF a pak se postupně pouštět do jednotlivých akcií, až nabereš víc zkušeností. Ať už si vybereš cokoliv, důležité je mít plán a investovat pravidelně.

171 slov
1.7 minut čtení
17. 6. 2024
Bohuslav Vejvoda
Bohuslav Vejvoda