Charts.cz/Fórum/Kdy je dobrý čas začít investovat do komoditních ETF?

Kdy je dobrý čas začít investovat do komoditních ETF?

V poslední době se hodně mluví o investicích do komoditních ETF a já se snažím zjistit, kdy je vlastně ten správný čas na to, abych do nich začal investovat. Mám pocit, že trh s komoditami, jako jsou zlato, stříbro a různé zemědělské produkty, je v neustálém pohybu a není snadné vyhodnotit, kdy je nejlepší okamžik pro vstup. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní signály nebo ukazatele, na které bych se měl zaměřit. Například, co říkáte na trendy v ekonomice, inflaci nebo geopolitické události? Jak moc to ovlivňuje ceny komodit a tím pádem i hodnotu ETF? A co třeba sezónní faktory? Je něco, co bych měl sledovat pravidelně? Mám také pocit, že s aktuálními volatilními trhy je těžké určit ideální čas. Jaké zkušenosti máte vy? Kdy jste začali investovat do komoditních ETF a jak jste to zhodnotili? Myslíte si, že je lepší investovat pravidelně v menších částkách nebo čekat na konkrétní příležitosti? Rád bych slyšel názory dalších investorů, protože čím víc informací mám, tím lépe se mohu rozhodnout.

168 slov
1.7 minut čtení
16. 9. 2024
Bohuslav Duchoň
Bohuslav Duchoň

S investicemi do komoditních ETF je to fakt složitý. Ty trhy jsou dost volatilní a faktory jako inflace, ekonomické trendy nebo geopolitika hodně ovlivňují ceny. Zlato třeba roste, když je nejistota, zatímco zemědělské komodity můžou kolísat podle sezóny a počasí. Kdy začít? Mnoho lidí doporučuje průměrovat náklady, takže raději investovat pravidelně menší částky než čekat na "správný" okamžik. To může trochu zmírnit riziko, když ceny kolísají. Vlastně platí, že čím víc informací máš a čím víc sleduješ ty signály, tím lépe se ti bude rozhodovat. Osobně jsem začal investovat, když jsem viděl, že inflace roste a komodity mají tendenci se zvedat v takových obdobích. Ale je to fakt na každém, jak si to posoudí.

114 slov
1.1 minut čtení
29. 11. 2023
Renata Šebestová
Renata Šebestová

Investování do komoditních ETF může bejt fakt zajímavý, ale je to dost o feelingu a aktuální situaci. Obecně platí, že když je inflace vysoká nebo když ekonomika vypadá, že se chystá na pokles, komodity jako zlato a stříbro často rostou. Geopolitické události taky hrajou roli, třeba když jsou nějaké krize nebo napětí, tak se lidi obracej k bezpečným přístavům jako je zlato.

Sezónní faktory můžou být důležitý taky, zejména u zemědělských produktů – úroda ovlivňuje ceny. Já bych doporučil sledovat tyhle trendy a klidně si nastavit nějaké alerty na zprávy.

Co se týče toho, jestli investovat pravidelně nebo čekat na dobrou příležitost, já bych šel do pravidelných menších investic. Tak se víc vyhneš riziku, že koupíš na vrcholu trhu. Mě osobně fungovalo investovat nějakou částku každý měsíc bez ohledu na cenu. Z dlouhodobého hlediska ti to může pomoct víc než se snažit trknout do nejlepšího okamžiku.

Zkus si udělat vlastní průzkum a najdi si, co ti sedí nejlíp. Každý máme jinou strategii a co funguje mně nemusí nutně fungovat tobě.

170 slov
1.7 minut čtení
15. 1. 2024
František Doležal
František Doležal