Charts.cz/Fórum/Jaké dividendové akcie bych měl koupit pro pravidelný příjem?

Jaké dividendové akcie bych měl koupit pro pravidelný příjem?

Už nějakou dobu přemýšlím o investování do dividendových akcií, protože bych chtěl mít nějaký pravidelný příjem, který by mi pomohl pokrýt výdaje. Slyšel jsem, že dividendové akcie by mohly být skvělou volbou pro pasivní příjem, ale nejsem si úplně jistý, jak začít. Mohli byste mi poradit, na co se zaměřit při výběru těchto akcií? Jaké konkrétní společnosti jsou považovány za stabilní a spolehlivé v oblasti vyplácení dividend? Zajímá mě také, jestli je lepší investovat do akcií velkých zavedených firem, nebo jestli existují i menší společnosti, které nabízejí dobré dividendy a mají potenciál růstu. A co třeba úroveň dividendového výnosu - jak vysoký výnos je ještě považován za dobrý? Měli byste doporučit nějakou strategii pro nákup a sledování těchto akcií, abych minimalizoval riziko? Vím, že investování nese určitá rizika a rád bych se vyhnul špatným rozhodnutím. Jaké jsou vaše zkušenosti s dividendovými akciemi a co jste se naučili ze svých investic? Každý tip by byl opravdu vítán, protože bych chtěl začít co nejlépe a co nejdříve.

165 slov
1.7 minut čtení
7. 1. 2022
Luboš Blažek
Luboš Blažek

Pokud přemýšlíš o dividendových akcích, tak určitě začni s velkými, zavedenými firmami. Ty obvykle vyplácí stabilní dividendy, protože mají pevné základy a zdroje. Zkus třeba firmy jako Procter & Gamble, Coca-Cola nebo Johnson & Johnson – ty mají dlouhou historii vyplácení dividend a často je zvyšují. Pokud se nebojíš menších firem, tak můžeš zkusit i ty, ale tady už je to o trochu víc riziko a je dobré si pořádně prostudovat jejich finanční zdraví.

Co se týče dividendového výnosu, tak obecně platí, že nad 3% už je to považováno za slušné, ale nebuď jenom na výnosu zaměřený. Sleduj i stabilitu a růst dividend, protože firma může mít vysoký výnos, ale může mít i problémy s cash flow.

Strategie? Můžeš začít s průměrným nákupem, takže když máš nějaký rozpočet, kupuj pravidelně třeba každý měsíc. Tím snížíš riziko, že koupíš akcie v době jejich maxima. A sleduj to pravidelně – divi akcie chceš mít na oku a reagovat na změny na trhu. Je dobré si udělat vlastní průzkum a nebýt jen pasivní pozorovatel.

Osobně jsem zjistil, že diversifikace je klíčová – nemá smysl dávat všechno do jediné akcie. A hodně štěstí při investování!

190 slov
1.9 minut čtení
17. 9. 2023
Pavla Švábová
Pavla Švábová

Když chceš investovat do dividendových akcií, je důležitý se podívat na firmy, který mají stabilní a rostoucí dividendy. Velký jména jako Johnson & Johnson, Coca-Cola nebo Procter & Gamble jsou často považovaný za bezpečný přístav. Tyhle společnosti mají dlouhou historii vyplácení dividend a většinou je zvyšují každoročně.

Na druhou stranu, menší firmy můžou nabídnout vyšší dividendový výnos, ale s tím přichází i větší riziko. Třeba REITs (real estate investment trusts) jsou populární pro vysoké dividendy, ale musíš si dávat pozor na jejich stabilitu.

Co se týče dividendového výnosu - většinou se říká, že 3-5% je fajn. Víc může být lákavý, ale může to být i varovný signál.

Pokud jde o strategii, doporučuji kupovat akcie pravidelně, třeba měsíčně nebo čtvrtletně, a nečekat na ideální cenu. Tak se vyhneš "timování trhu". A sleduj vývoj svých investic – můžeš si nastavit upozornění na změny divident nebo zprávy o firmách.

Osobně bych začal s diverzifikovaným portfoliem a vybíral víc akcií z různých sektorů. To ti pomůže minimalizovat riziko. A nezapomeň investovat do něčeho, čemu rozumíš – to je základ.

174 slov
1.7 minut čtení
25. 3. 2024
Adéla Rozsypalová
Adéla Rozsypalová