Charts.cz/Fórum/Jaké akcie koupit, když je volatilita vysoká?

Jaké akcie koupit, když je volatilita vysoká?

V poslední době se trhy chovají dost nestabilně a mně vrtá hlavou, jaké akcie by mohly být dobrou volbou v době vysoké volatility. Četla jsem o tom, že některé sektory jsou stabilnější než jiné a že by se investoři měli zaměřit na akcie, které mají nízkou beta hodnotu nebo které jsou považovány za "defenzivní". Je to pravda? Jaký druh akcií hledat, pokud chci investovat během těchto bouřlivých časů? Zajímalo by mě, jestli jsou to třeba akcie z oblasti zdravotnictví nebo spotřebního zboží, nebo jestli bych se měla podívat na něco jiného. Také jsem slyšela, že dividendové akcie mohou být dobrá volba, protože poskytují nějaký pasivní příjem i v těžkých časech. Co si o tom myslíte? Jaké konkrétní společnosti nebo ETF byste doporučili pro investice právě teď? Dále by mě zajímalo, jak dlouho obvykle trvá, než se volatilita sníží a zda mám čekat na vhodnější příležitost nebo raději nakupovat i během těchto výkyvů.

152 slov
1.5 minut čtení
22. 11. 2021
Milada Hrušková
Milada Hrušková

Když je volatilita vysoká, je fakt dobrý se zaměřit na defenzivní akcie. Sektory jako zdravotnictví a spotřební zboží obvykle bývají stabilnější, protože lidi budou vždy potřebovat léky a jídlo, i když je krize. Akcie s nízkou beta hodnotou ti můžou pomoci zmírnit riziko, protože se hýbou méně než trh. Taky se vyplatí sledovat dividendové akcie, ty ti poskytnou nějaký ten pasivní příjem a snaží se udržovat hodnotu i v těžších časech. Obecně bych doporučil podívat se na firmy jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble, to jsou klasiky. Co se ETF týče, třeba SPDR S&P Dividend ETF může být solidní volba. Co se týče volatility, někdy to trvá měsíce, než se to uklidní, takže záleží na tvých investičních cílech. Jestli chceš investovat dlouhodobě, klidně můžeš začít nakupovat i teď, ale rozložit investice do několika menších částí, aby ses vyhnula nákupu na vrcholu.

143 slov
1.4 minut čtení
9. 2. 2022
Dominik Rada
Dominik Rada

Jasně, když je volatilita vysoká, často se doporučuje zaměřit se na defenzivní akcie. Ty z oborů jako zdravotnictví, spotřební zboží nebo utility bývají stabilnější, protože lidé potřebují tyto služby i v těžších časech. Můžeš koukat po firmách jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble. Další dobrá volba jsou dividendové akcie – ty ti poskytnou nějaký ten příjem, když trh kolísá. ETF jako SPY, které sleduje celý trh, můžeš mít taky v portfoliu, pokud chceš něco méně riskantního. Co se týče toho, jak dlouho trvá snížení volatility, záleží na mnoha faktorech, ale obvykle to může trvat měsíce. Osobně bych investoval postupně i během výkyvů, pokud máš dlouhodobý výhled. Dobrý nápad je rozložit investice a nesázet vše najednou.

117 slov
1.2 minut čtení
8. 12. 2023
Adam Kysela
Adam Kysela