Charts.cz/Fórum/Hlavní platformy na prodej NFT

Hlavní platformy na prodej NFT

Zajímá mě, jaké jsou vlastně ty hlavní platformy, kde se dají prodávat NFT? Slyšel jsem o několika jako OpenSea nebo Rarible, ale nevím, jestli jsou nějaké další, které by stály za zmínku. Jak to vlastně funguje? Jsou tam nějaké poplatky za prodej nebo něco podobného? Taky by mě zajímalo, jestli je nějaký rozdíl mezi těmito platformami, co se týče uživatelského rozhraní nebo cílové skupiny. Mohou se tam prodávat jenom digitální umění, nebo i jiné typy tokenů? Jak moc je důležité zvolit správnou platformu pro prodej NFT? A co bezpečnost? Jak si můžu být jistý, že moje NFT jsou chráněny a že nedojde k nějakému podvodu? Díky za jakékoli informace, které mi pomohou zorientovat se v tomhle světě.

117 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2024
Zdeněk Bezděk
Zdeněk Bezděk

Jasně, tak hlavní platformy na prodej NFT jsou OpenSea, Rarible, Foundation, SuperRare a Nifty Gateway. Každá má trochu jiný styl a cílovou skupinu. OpenSea je jako eBay pro NFT, má hodně různých kategorií, zatímco Rarible je zaměřený víc na komunitu a umožňuje uživatelům vytvářet vlastní NFT snadno. Foundation je spíš pro umělce, potřebuješ pozvánku. SuperRare se soustředí na výjimečné umění a Nifty Gateway prodává NFT ve formě dropů, což může být zajímavý způsob jak oslovit lidi.

Co se týče poplatků, většina z nich si bere nějaké procento z prodeje a pak i poplatky za transakce na blockchainu (většinou Ethereum). U některých platforem můžeš narazit na poplatky za mintování, což je proces vytvoření NFT.

Můžeš prodávat nejen digitální umění, ale i videa, hudbu, collectibles, dokonce i herní předměty. Je důležitý vybrat vhodnou platformu podle toho, co chceš prodávat a jakou máš cílovku.

Bezpečnost je samozřejmě klíčová — vždycky používej peněženku s dobrou reputací a dbej na to, abys nesdílel svoje soukromé klíče. Podvody se dějí, takže se snaž být obezřetný a zkontroluj projekty nebo uživatele předtím, než investuješ nebo prodáváš.

177 slov
1.8 minut čtení
17. 6. 2024
Jarmila Šimková
Jarmila Šimková

Takže, co se týče platforem na prodej NFT, kromě OpenSea a Rarible, určitě zmiň i SuperRare, Foundation nebo Nifty Gateway. Každá z těchto platforem má něco jiného – některé se víc zaměřují na umění, jiné na sběratelské kousky nebo herní objekty. Poplatky se liší, většinou si berou procento z prodeje a můžeš narazit i na poplatky za mintování (vytvoření) NFT. Je dobrý si tyhle věci předem zjistit, protože to může ovlivnit tvůj zisk.

Co se týče uživatelského rozhraní, OpenSea je taková víc univerzální, zatímco SuperRare je víc pro umělce a má exkluzivní kolekce. Cílové skupiny se liší – někoho víc zajímají art pieces, jiný sbírají herní věci. A jo, prodávat můžeš jak digitální umění, tak třeba hudbu nebo videa.

Výběr správné platformy je fakt důležitej, protože můžeš oslovit jiný publikum a různě se lišit v nákladech. Co se bezpečnosti týče, vyber platformu s dobrou reputací a funguj na zabezpečených peněženkách jako MetaMask. Zkontroluj si recenze a komunita ti může říct víc. Je to nový trh a podvodů je tam hodně, tak buď opatrnej.

171 slov
1.7 minut čtení
17. 4. 2024
Ondřej Král
Ondřej Král