Charts.cz/Fórum/Kdo jsou nejznámější NFT umělci roku 2025?

Kdo jsou nejznámější NFT umělci roku 2025?

Zajímalo by mě, kdo patří mezi nejznámější NFT umělce v roce 2025. Slyšel jsem, že na trhu s nezaměnitelnými tokeny se objevuje spousta nových talentů a některé z nich udělaly pořádný rozruch. Jaké trendy se v oblasti NFT umění vyvinuly a kdo jsou ti, co teď frčí? Zajímá mě, jestli jsou to spíše tradiční umělci, kteří se přesunuli do digitálního prostoru, nebo úplně noví tvůrci, kteří se specializují jen na NFT. Také by bylo zajímavé vědět, jak se jejich práce liší od klasického umění a co je dělá tak vyhledávanými. Myslíte si, že to, co dělají, má nějaký hlubší smysl nebo je to čistě o spekulacích a investicích? Jsem zvědavý na vaše názory a zkušenosti. Jaké jsou například vaše oblíbené NFT projekty nebo umělci, které sledujete? Děkuji za jakékoli tipy a informace!

132 slov
1.3 minut čtení
19. 7. 2023
Irena Jirková
Irena Jirková

V roce 2025 je na scéně spousta zajímavých NFT umělců. Například jména jako Beeple a Pak pořád hrají prim, ale dost se ukazují i noví tvůrci, co dělají jen NFT. Trendy se hodně posunuly směrem k interaktivnímu umění a virtuálním světům, což dává nový rozměr. Mnoho tradičních umělců už do digitálního prostoru naskočilo, ale ti noví mají často víc svobody a experimentují s formáty, co klasický trh nezná. Je to hodně o komunitě a participaci, takže jejich práce má nějaký smysl, i když samozřejmě je tam i hodně spekulací. V poslední době mě zaujaly projekty jako Art Blocks nebo CryptoPunks, ty mají velký hype. Ale je to fakt o tom, kdo si co najde a co ho osloví. Osobně sleduju pár indie umělců, co dělají úžasné věci s generativním uměním.

130 slov
1.3 minut čtení
12. 1. 2025
Daniel Štěpánek
Daniel Štěpánek

V roce 2025 je na scéně spousta zajímavých NFT umělců. Mezi nejznámější patří třeba Pak, jehož práce stále hýbou trhem. Pak umí skvěle kombinovat technologii a umění, což ho dělá dost populárním. Další jména jako Beeple zůstávají v popředí, i když už má na kontě hodně úspěchů z minulosti. Mnoho tradičních umělců se přesunulo do digitálního prostoru, jako třeba Damien Hirst, který zkoumá koncepty kolem NFT a fyzického umění. Na druhou stranu, jsou tu i úplně noví tvůrci, kteří se specializují jen na NFT a dostávají se do povědomí díky unikátním stylům a konceptům.

V dnešní době je to hodně o experimentování s technologiemi jako AI a AR, což dává vzniknout novým formám umění. Rozdíl od klasického umění? Je to víc interaktivní a dostupné pro širší publikum. Jinak co se týče spekulací – no, ty jsou samozřejmě velkou součástí trhu. Mnoho lidí kupuje NFT jako investice s nadějí na zisk, ale jsou i ti, kdo to berou jako skutečné umění a chtějí podpořit autory.

Myslím, že je důležité najít balanc mezi tím, co má smysl a co je jen o penězích. Osobně sleduju projekty jako Art Blocks nebo World of Women – kombinují hezké vizuály s dobrými příběhy a myšlenkami.

198 slov
2 minut čtení
31. 12. 2024
Irena Jonášová
Irena Jonášová