Charts.cz/Fórum/Co bych měl vědět o rizicích spojených s kryptoměnami a NFT?

Co bych měl vědět o rizicích spojených s kryptoměnami a NFT?

Zajímám se o investice do kryptoměn a NFT, ale mám pocit, že je toho spousta, co bych měl ještě zjistit, než se do toho pustím. Četl jsem, že trh s kryptoměnami je dost volatilní a může se rychle měnit, což mě trochu děsí. Jaké jsou konkrétní rizika, na která bych měl dávat pozor při investování do těchto digitálních aktiv? A co NFT? Jsou skutečně tak bezpečné, jak někteří lidé tvrdí, nebo se můžu potkat s nějakými nepříjemnostmi? Slyšel jsem o podvodech a ztrátách peněz, ale nevím, jak se těmto problémům vyhnout. Měli byste nějaké tipy nebo osvědčené postupy, které by mi mohly pomoci lépe pochopit, jak na to? Je důležité mít nějaké znalosti o technologii blockchainu, abych se mohl chránit před riziky? Také by mě zajímalo, jaký je rozdíl mezi investováním do kryptoměn a do NFT z pohledu rizik a potenciálních výnosů. Můžete mi prosím objasnit, na co bych si měl dát pozor při obchodování s těmito aktivy? Děkuji.

159 slov
1.6 minut čtení
30. 12. 2021
Kristýna Machačová
Kristýna Machačová

No jasně, investice do kryptoměn a NFT jsou fakt zajímavý, ale je tu spousta věcí, na který bys měl dávat pozor. Za prvý, jak jsi zmínil, volatilita. Trhy s kryptoměnami se můžou měnit během pár hodin a můžeš přijít o dost peněz, pokud nevíš, co děláš. Takže jakýkoliv investice si pořádně promysli a nedávej do toho všechno.

K NFT – tam je to taky dost divoký. Můžeš narazit na podvody s falešnýma NFT nebo umělcema, co si jenom hrajou na hvězdy. A samozřejmě, když kupuješ NFT, tak vlastně kupuješ jenom digitální certifikát, ne ten samotnej kus umění, což může být matoucí. Takže zkus si ověřit autenticitu a historické prodeje před tím, než něco koupíš.

Je fajn mít aspoň základní znalosti o blockchainu a tom, jak funguje technologie za kryptoměnama a NFT. Pomůže ti to pochopit rizika a lépe se orientovat v tom, co kupuješ. Co se týče rozdílu mezi kryptoměnama a NFT – kryptoměny jsou spíš jako peníze nebo komodity, zatímco NFT jsou unikátní digitální položky. Rizika se liší – u kryptoměn je to hlavně volatilita a možné regulace, u NFT hrozí víc podvody a špatné investice.

Takže prostě buď opatrnej, udělej si domácí úkol, zjisti si co nejvíc informací a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

206 slov
2.1 minut čtení
16. 9. 2024
Richard Kříž
Richard Kříž

Kryptoměny a NFT mají určitě svá rizika a je dobrý být opatrný. První věc, co je třeba mít na paměti, je volatilita trhu. Ceny mohou skákat jako šílené, takže můžeš snadno přijít o peníze, pokud nesleduješ trh. Pak jsou tu podvody a hacky – bylo hodně případů, kdy lidé ztratili peníze kvůli špatným projektům nebo nebezpečným webům. Je dobrý mít peněženku, co má nějakou ochranu a ideálně se vyhnout těm nejvíc riskantním platformám.

O NFT – jsou super zajímavý, ale spousta jich nemá žádnou reálnou hodnotu. Můžeš narazit na falešné projekty nebo klony, co ti vezmou prachy. Někdy je těžký odhadnout, co bude mít hodnotu do budoucna. Pokud nemáš znalosti o blockchainu, tak se můžeš dostat do problémů s tím, jak věci fungují. Čím víc víš o technologii a trhu, tím líp se chráníš.

Rozdíl mezi investováním do kryptoměn a NFT je taky v tom, že kryptoměny můžou sloužit jako měna nebo investice do budoucna, zatímco NFT jsou spíš jako sběratelské kousky. Takže u kryptoměn čekáš víc stabilní výnosy, zatímco u NFT můžeš riskovat velký propady nebo naopak zisky při úspěchu nějakého projektu.

Doporučuji začít s menšími částkami a důkladně si projít projekty, než se rozhodneš investovat větší peníze. A nezapomeň si dělat vlastní průzkum.

202 slov
2 minut čtení
1. 9. 2023
Irena Čermáková
Irena Čermáková