Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF fondů, když mám málo peněz?

Jak začít investovat do ETF fondů, když mám málo peněz?

Zdravím všechny, mám otázku ohledně investování do ETF fondů. V poslední době jsem slyšel hodně pozitivních věcí o tom, jak jsou ETF skvělým způsobem, jak diverzifikovat své investice a zároveň ušetřit na poplatcích ve srovnání s tradičními fondy. Ale mám na srdci jednu velkou překážku – moje finance nejsou zrovna v nejlepším stavu a mám jen pár tisíc korun na začátek. Jak tedy začít investovat do ETF fondů, když mám málo peněz? Existují nějaké minimální částky, které bych měl mít na svém účtu, abych mohl začít? A co třeba poplatky za nákup nebo správu? Jak moc mě to může stát? Měl bych hledat konkrétní platformy nebo brokerství, které jsou přátelské k malým investorům? A co vy, máte nějaké tipy nebo zkušenosti, jak s málem peněz efektivně investovat? Rád bych se dozvěděl, jaké kroky by mi mohli pomoci dostat se na správnou cestu bez toho, abych musel nutně mít velké úspory. Děkuji všem za rady a těším se na vaše názory!

160 slov
1.6 minut čtení
10. 10. 2022
Dana Krejčíková
Dana Krejčíková

Investování do ETF s malým rozpočtem je fakt možný, neboj se. Většina brokerů dneska nemá žádné minimální částky pro začátek, takže můžeš investovat klidně i pár stovek. Hledej platformy, co mají nízké poplatky za obchodování, některé dokonce nabízejí bezpoplatkové obchodování na ETF. Zkus třeba brokerské aplikace nebo online platformy jako je Degiro, Revolut nebo něco podobného, tam to můžeš mít docela easy.

Co se týče poplatků, tak si dej pozor na to, abys neplatil moc za správu fondu a při nákupu. Někdy jsou i ETF s nulovými poplatky za správu, což je super. Když začínáš, spíš se soustřeď na dlouhodobý investice a pravidelný vklady – i malý částky se časem můžou slušně nahromadit. A taky si dej pozor na diverzifikaci, i s malým rozpočtem se dá pěkně rozložit riziko. Takže jestli máš pár tisíc, klidně to zkus – ale nezapomeň, že investice jsou vždycky riziko.

145 slov
1.5 minut čtení
28. 1. 2025
Lenka Brychtová
Lenka Brychtová

Začít investovat do ETF s malým rozpočtem není tak těžké. První věc, co udělej, je najít brokera, co nemá vysoké minimální vklady a nízké poplatky. V dnešní době už dost brokerů umožňuje investice už od pár stovek, takže to by ti mělo vyhovovat. Podívej se po platformách, co nabízejí bezpoplatkové obchodování nebo aspoň nízké transakční náklady.

Nezapomeň si prozkoumat různé ETF, protože některé mohou mít vyšší poplatky za správu než jiné. Je dobrý začít s fondy, co mají dobrou pověst a track record. Mnoho ETF sleduje indexy jako S&P 500 nebo jiné akciové trhy, což je skvělý způsob, jak dosáhnout diverzifikace i s menší částkou.

Další věc je pravidelně investovat, i když to jsou malé částky. Například můžeš nastavit automatické investování každého měsíce, aby ti to pomohlo budovat portfolio postupně. Mít plán a držet se ho je klíčové.

A nakonec sleduj své investice a buď trpělivý. Investování je maraton, ne sprint. Takže klidně začni i s malými penězi a časem si můžeš přidat víc. Hodně štěstí!

165 slov
1.7 minut čtení
21. 9. 2023
Karolína Zachová
Karolína Zachová