Charts.cz/Fórum/Jaké ETF fondy se doporučují pro technologie v roce 2025?

Jaké ETF fondy se doporučují pro technologie v roce 2025?

Myslím, že se blížíme zajímavému období co se týče investic do technologií. Rok 2025 se zdá být na obzoru a já přemýšlím, jaké ETF fondy by mohly být vhodné pro investice v této oblasti. Technologie se neustále vyvíjejí a já chci mít přehled o tom, které fondy vlastně pokrývají ty nejžhavější trendy. Je jasné, že umělá inteligence, cloudové služby a kybernetická bezpečnost budou hrát klíčovou roli v budoucnosti, ale které konkrétní ETF by mohly těžit z těchto oblastí? Uvažuju také o tom, jestli má smysl diverzifikovat investice do více sektorů skrze ETF, nebo jestli se zaměřit na specializované fondy zaměřené na konkrétní technologie. Zajímalo by mě také, jestli byste doporučili nějaké fondy s nízkými poplatky, protože to může mít velký vliv na celkovou návratnost. Co si myslíte o trendu udržitelnosti v technologiích a jak to ovlivňuje výběr ETF? Budu rád za všechny tipy a rady, které mi pomohou lépe se orientovat v tomto rychle se měnícím trhu. Jaké máte zkušenosti s investováním do technologických ETF v poslední době? Jaké fondy považujete za slibné pro rok 2025?

176 slov
1.8 minut čtení
8. 4. 2023
Andrea Holušová
Andrea Holušová

Rok 2025 vypadá opravdu zajímavě pro technologie. Myslím, že bys mohl zvážit ETF jako ARKK (ARK Innovation ETF), který investuje do firem zaměřených na inovace, nebo SMH (Semiconductor HOLDRS), pokud tě zajímají polotovary a technologie čipů. Taky je fajn IXN (iShares Global Tech ETF) pro širší pokrytí technologického sektoru.

Pokud jde o umělou inteligenci a cloud, tak AI je fakt horké téma, takže ETF jako BOTZ (ROBO Global Robotics and Automation Index ETF) nebo CLOUD (First Trust Cloud Computing ETF) by mohly být v hledáčku.

Diverzifikace je určitě dobrý směr, ale když se podíváš na specifické trendy jako kybernetická bezpečnost, tak třeba HACK (ETFMG Prime Cyber Security ETF) má smysl. Co se týče poplatků, koukni se na fondy s nízkými náklady jako VGT (Vanguard Information Technology ETF), to by ti mohlo pomoct udržet si vyšší návratnost.

A trend udržitelnosti? To bude důležité, spousta investorů hledá firmy, co se chovají odpovědně, takže fondy zaměřené na ESG faktory budou oblíbené. Zkrátka, sleduj tyhle trendy a fonduj to podle svých preferencí. Držím palce!

168 slov
1.7 minut čtení
9. 7. 2022
Miroslava Doleželová
Miroslava Doleželová

Když se bavíme o ETF fondech zaměřených na technologie pro rok 2025, tak určitě stojí za zmínku různé fondy, co pokrývají AI, cloud a kybernetickou bezpečnost. Například ARK Innovation ETF má dobrý reputaci a zaměřuje se na disruptivní technologie. Pak je tu i Invesco QQQ Trust, což je super pro sledování výkonu NASDAQ. Nvidia a další firmy v oblasti AI budou asi hodně táhnout. Můžeš také zvážit ETF jako Global X Cloud Computing ETF, co se specializuje na cloudové služby.

Diverzifikace je fajn, ale někdy má smysl jít do specializovaných fondů, pokud chceš chytit ty nejnovější trendy. Ohledně poplatků, sleduj ty nízké, protože se ti to může pěkně vrátit. A udržitelnost hraje větší roli, takže pokud je to pro tebe důležitý faktor, podívej se na fondy zaměřené na ESG investice. Když jsem investoval do tech ETF v poslední době, tak jsem byl spokojený s jejich výkonem, ale jasně, trh je volatilní, takže buď opatrný.

153 slov
1.5 minut čtení
3. 11. 2024
Miroslava Vejvodová
Miroslava Vejvodová