Charts.cz/Fórum/Jak můžu použít umělou inteligenci k předpovídání hodnoty akcií?

Jak můžu použít umělou inteligenci k předpovídání hodnoty akcií?

Zajímalo by mě, jak vlastně funguje použití umělé inteligence pro předpovídání hodnoty akcií. Slyšel jsem, že existují různé algoritmy a modely, které dokážou analyzovat velké množství dat, ale nejsem si jistý, jak přesně je to aplikovatelné na akciové trhy. Můžete mi říct, jaké konkrétní techniky se používají? Například, co se stane, když se AI snaží předpovědět pohyby trhu na základě historických dat? Jak moc je to spolehlivé a lze to vůbec využít k reálnému obchodování? A co třeba strojové učení nebo neurální sítě – jsou opravdu efektivní? Mám pocit, že je tam spousta informací, které bych měl zvládnout, abych pochopil, jak to celé funguje. Taky by mě zajímalo, jestli jsou nějaké dostupné nástroje nebo programy, které bych mohl použít k experimentování s těmito technikami. Ještě bych rád věděl, jestli jsou nějaké rizika spojená s využíváním AI v investování – může to být spíš výhoda nebo nevýhoda? A také jak bych začal s tímto procesem; je potřeba mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti? Děkuji za každou radu a tipy ohledně tohoto tématu!

171 slov
1.7 minut čtení
1. 2. 2021
Eva Kuchařová
Eva Kuchařová

Použití umělé inteligence na předpovídání akcií je v poslední době fakt populární. Základem je většinou strojové učení a neurální sítě, které se vytrénují na historických datech, jako jsou ceny akcií, objemy obchodů a další faktory. Tyhle modely se snaží najít vzory a trendy, které by mohly naznačit, jak se ceny budou vyvíjet v budoucnu.

Existují různý techniky jako regrese, klasifikace nebo dokonce hluboké učení, což je super efektivní pro rozpoznávání složitějších vzorců. Nicméně spolehlivost není vždy zaručená. Trhy reagují na novinky, ekonomické zprávy a další nepředvídatelný faktory, takže i nejlepší modely můžou selhat.

K experimentování existují nástroje jako Python s knihovnami jako Pandas nebo TensorFlow, které ti umožňují hrát si s daty a vytvářet vlastní modely. Ale pozor, investování pomocí AI nese rizika. Můžeš ztratit peníze, pokud model šlápne vedle. Takže pokud začínáš, měl bys mít aspoň základy programování a trochu znalostí o trzích. Je dobrý mít na paměti, že AI ti může pomoct, ale pořád to chce hodně vlastní práce a rozvahy.

163 slov
1.6 minut čtení
28. 8. 2021
Vladimíra Čermáková
Vladimíra Čermáková

Jasně, umělá inteligence může být skvělým nástrojem pro předpovídání akciových trhů. V podstatě se používají různé algoritmy strojového učení, jako jsou regresní modely, rozhodovací stromy nebo neurální sítě, které analyzují historická data a hledají vzory. To znamená, že AI prochází tuny dat – ceny akcií, objemy obchodů, ekonomické ukazatele – a snaží se najít souvislosti, které by mohly naznačit, jak se akcie budou vyvíjet v budoucnu.

Co se týče spolehlivosti, je to dost komplexní. V některých případech to může fungovat docela dobře, ale trhy jsou ovlivněny mnoha faktory – politikou, hospodářskými změnami atd. Takže nic není stoprocentní. Strojové učení a neurální sítě jsou efektivní v tom smyslu, že dokážou zpracovat obrovské množství dat rychleji než člověk, ale stále existuje riziko chybného predikování.

Pokud chceš začít, můžeš zkusit různé open-source nástroje jako TensorFlow nebo Keras pro vytváření modelů strojového učení. Je dobré mít alespoň základní znalosti programování (např. Python) a statistiky.

Rizika? No jasně! Existuje možnost ztrát a trhy mohou být nevyzpytatelné. Takže to chce opatrnost a zdravý rozum. Nakonec je to všechno o tom najít rovnováhu mezi analýzou dat a intuitivním obchodováním.

180 slov
1.8 minut čtení
5. 7. 2024
Olga Šebestová
Olga Šebestová