Charts.cz/Fórum/Můžu koupit NFT a pak ho pronajímat, jako v realitách?

Můžu koupit NFT a pak ho pronajímat, jako v realitách?

Zajímalo by mě, jestli je možné koupit NFT a pak je pronajímat podobně jako s nemovitostmi. V dnešní době se hodně mluví o tom, jaké možnosti nabízí trh s NFT, ale nikde jsem nenarazil na konkrétní informace o tom, jak to funguje v praxi. Vím, že NFT jsou digitální aktiva, která mohou představovat umění, hudbu nebo jiné jedinečné položky, ale co když bych chtěl něco z toho koupit a pak to „pronajmout“ někomu jinému? Jak by to vlastně fungovalo? Bylo by možné udělat nějakou smlouvu, že ten dotyčný si může např. na měsíc vzít moje NFT na použití, třeba pro virtuální výstavy nebo něco takového? A co právní aspekty, které s tím souvisejí? Může mi někdo vysvětlit, jestli je to vůbec reálné a jaké platformy by k tomu mohly být nejvhodnější? Mám pocit, že by to mohlo být zajímavé nejen z pohledu investice, ale i z pohledu pasivního příjmu. Jaké jsou rizika spojená s pronajímáním NFT? Je to vůbec rozumný nápad, nebo je to jen další módní trend bez reálných možností? Děkuju za každou radu!

175 slov
1.8 minut čtení
9. 7. 2024
Milada Koutná
Milada Koutná

Tak jo, pronajímání NFT je vlastně zajímavá myšlenka, ale není to úplně tak jednoduchý. NFT jsou digitální aktiva a když je koupíš, tak většinou máš právo s nimi dělat, co chceš, ale to neznamená, že je můžeš pronajímat jako nemovitosti. Některé platformy umožňují tzv. "staking" nebo "leasing", což je něco podobného, kde dostaneš nějaké výhody za to, že necháš svoje NFT na určitém místě.
Pokud chceš někomu „pronajmout“ NFT, mohlo by to vypadat tak, že se dohodnete na nějaké smlouvě a ten člověk by ti třeba platil nějaké peníze za dobu používání. Ale tohle už může být právně dost ošemetný. Taky záleží na tom, co přesně to NFT obsahuje – pokud je to umění nebo něco jiného s autorskými právy, můžeš narazit na problémy.
Rizika? No, můžeš přijít o peníze, pokud se trh s NFT změní nebo pokud ten člověk nebude dodržovat podmínky dohody. Takže rozhodně si dej pozor a zkus najít platformy jako Rarible nebo OpenSea, které by ti mohly pomoct vytvořit nějakou smlouvu. Ale měj na paměti, že to není mainstream a může to být víc trend než reálná investice.

184 slov
1.8 minut čtení
22. 1. 2025
Marcela Mašková
Marcela Mašková

Jo, pronajímání NFT je možný. I když je to něco novýho, už se to děje. Základní myšlenka je, že pokud koupíš NFT, vlastně máš digitální vlastníctví a můžeš ho poskytnout někomu jinému na určitou dobu. Můžeš udělat smlouvu, kde specifikuješ podmínky – třeba jak dlouho to bude trvat a co ten člověk s tím může dělat.

Některý platformy už mají funkce pro pronájem NFT. Například Rarible nebo Zora, kde si můžeš nastavit podmínky pro půjčení. Měl bys ale dávat pozor na právní aspekty, jako je autorské právo a podobně, protože ne všechna NFT ti dávají právo s nimi libovolně manipulovat. Rizika jsou hlavně spojená s tím, že trh s NFT je dost volatilní a můžeš přijít o peníze. Taky záleží na tom, jaký zájem bude o tvoje NFT.

Takže jo, může to být zajímavý způsob, jak získat pasivní příjem, ale musíš být opatrnej a dobře si promyslet všechny detaily. Není to jen tak jednoduchý jako s realitama.

156 slov
1.6 minut čtení
26. 6. 2024
Milada Šťastná
Milada Šťastná