Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výhody investování do ETF v porovnání s akciemi?

Jaké jsou výhody investování do ETF v porovnání s akciemi?

Můžete mi prosím vysvětlit, jaké jsou hlavní výhody investování do ETF, když to srovnám s tradičními akciemi? Já jsem slyšel, že ETF mohou být skvělou alternativou, ale nejsem si jistý, co přesně to obnáší. Například, jak je to s diversifikací? Myslím, že ETF umožňují investovat do více akcií najednou, což by mohlo být fajn pro snížení rizika. A co náklady? Jaký je rozdíl mezi poplatky u ETF a jednotlivých akcií? Dále mě zajímá, jestli mám větší flexibilitu s ETF, nebo jestli je lepší držet jednotlivé akcie. Vím, že obchodování s akciemi může být někdy dost stresující a neustále se dívat na ceny může být vyčerpávající. Je pravda, že ETF by mohly být méně náročné na čas? A jaké jsou vaše zkušenosti s likviditou ETF ve srovnání s akciemi? Přijde mi, že je důležité vědět, jak snadno mohu prodat své podíly v případě potřeby. Také bych chtěl vědět něco o výnosech – jsou ETF schopny přinést podobné výnosy jako jednotlivé akcie? Opravdu chci pochopit všechny tyto aspekty a nejen to, co je populární mezi investory. Byl bych rád za jakékoli tipy nebo rady od někoho, kdo má zkušenosti s investováním do ETF a může mi objasnit tyto otázky.

197 slov
2 minut čtení
27. 6. 2024
Miroslava Novotná
Miroslava Novotná

Investování do ETF má spoustu výhod. Zaprvé, diversifikace – místo toho, abys kupoval jednotlivé akcie, ETF ti umožňuje investovat do celého portfolia akcií najednou. Tím pádem snižuješ riziko, protože když klesne jedna akcie, ostatní mohou vzrůst nebo zůstat stabilní. Co se týče nákladů, většinou mají ETF nižší poplatky než když obchoduješ s jednotlivými akciemi, protože u jednotlivých akcií platíš za každé obchodování a to se může nasčítat. ETF jsou taky flexibilní a dají se jednoduše obchodovat jako akcie, což šetří čas a nervy. Můžeš je prodat kdykoli během obchodování, což je fajn pro likviditu. Když jde o výnosy, ETF ti mohou přinést podobné výnosy jako jednotlivé akcie, ale s menším rizikem. Takže pokud hledáš něco méně stresujícího a chceš rozložit riziko, ETF by mohly být dobrá volba.

127 slov
1.3 minut čtení
17. 10. 2024
Kateřina Khýrová
Kateřina Khýrová

Investování do ETF má fakt hodně výhod, co se týče diversifikace, nákladů a flexibility. Když investuješ do ETF, tak prakticky kupuješ kousek celého trhu nebo určitého sektoru. To znamená, že i když jedna akcie spadne, tvoje ztráty můžou být vyvážený jinýma akciema v tom ETF. U jednotlivých akcií to máš riskantnější, protože jsi závislej jen na jedný firmě.

Co se týče nákladů, většina ETF má nižší poplatky než spravované fondy a pokud obchoduješ s akciema, platíš provize za každou transakci. U ETF často platíš jen jednou ročně menší poplatek. Pokud nejsi trader a nechceš pořád sledovat trh, ETF jsou fajn, protože je můžeš koupit a nechat být.

S likviditou to je většinou v pohodě, ETF můžeš prodat stejně jako akcie během obchodních hodin. A co se výnosů týče, dlouhodobě se ti s ETF může podařit dosáhnout podobných výsledků jako s akciemi, ale s menším rizikem. Takže pokud hledáš něco víc stabilního a méně stresujícího, ETF by mohly být ta správná volba.

160 slov
1.6 minut čtení
3. 11. 2023
Martin Bureš
Martin Bureš