Charts.cz/Fórum/Jak najít dobrá ETF pro divergentní investice?

Jak najít dobrá ETF pro divergentní investice?

Zajímá mě, jak se vlastně dá najít kvalitní ETF pro divergentní investice. Vím, že existuje spousta možností na trhu, ale mám pocit, že se v tom ztrácím. Rád bych se dozvěděl, podle čeho bych měl vybírat. Hlavně mě zajímá, jak rozpoznat ty pravé produkty, které by mohly mít potenciál diverzifikovat mé portfolio a přinést nějakou tu výhodu. Je dobré se dívat na historické výnosy, nebo jsou důležitější jiné faktory? Jak třeba vyhodnocovat riziko? A co poplatky spojené s ETF - na co si dát pozor? Zvažuju také různé sektory a regiony, ale nechtěl bych udělat chybu. Mám obavy, že udělám špatný krok a investuju do něčeho, co mi nakonec nic nepřinese. Kde vůbec začít s tímto hledáním? Existují nějaké specializované platformy nebo nástroje, které by mi mohly usnadnit výběr? A co říkáte na trendy v oblasti ETF? Dává smysl investovat do těch tematických nebo ekologických, nebo je lepší držet se klasiky? Jaké máte zkušenosti vy a jak jste našli svá úspěšná ETF? Každá rada by mi hodně pomohla.

168 slov
1.7 minut čtení
6. 7. 2022
Marie Matoušková
Marie Matoušková

Když hledáš dobrý ETF na divergentní investice, hlavně se zaměř na pár klíčových věcí. Historické výnosy sice mají svůj význam, ale nejsou to jediné faktory. Důležitější je třeba likvidita a objem obchodování, abys nemusel mít strach, že se ti pak nepodaří prodát, když budeš chtít. Zkus se podívat na náklady spojené s daným ETF - nízké poplatky mohou udělat velký rozdíl v dlouhodobém horizontu.

Riziko můžeš hodnotit podle volatility a beta koeficientu – čím nižší číslo, tím stabilnější investice. Také by bylo fajn podívat se na složení ETF, jestli máš v něm dostatečnou diverzifikaci – ideálně bys měl mít zastoupené různé sektory a regiony, aby jsi to vyvážil.

Co se týče tématických nebo ekologických ETF, to záleží na tvém přístupu. Některý z nich mohou mít velký potenciál právě kvůli trendům jako udržitelnost, ale můžeš narazit i na bubliny. Zkus platformy jako Morningstar nebo Yahoo Finance – tam najdeš spoustu užitečných informací a analýz.

Většinou je nejlepší začít s těmi klasickými ETF a pak si přidat něco novějšího na zkoušku. A hlavně se nezapomeň vzdělávat a sledovat trh – čím víc toho víš, tím lepší rozhodnutí uděláš.

184 slov
1.8 minut čtení
12. 12. 2024
Soňa Pokorná
Soňa Pokorná

Když hledáš dobrá ETF, co rozšíří tvoje portfolio, je fajn se zaměřit na pár důležitých věcí. První je určitě diversifikace - snaž se najít ETF, který pokrývá různé sektory a regiony. Můžeš zkusit i tematické fondy, ale u těch je dobrý si pohlídat trendy a poptávku. Historické výnosy jsou důležité, ale nezapomínej na to, že minulost není záruka budoucnosti. Důležitější jsou poplatky, protože ty ti můžou snížit celkový výnos. Zjisti si náklady na správu a transakční poplatky. Riziko se dá hodnotit podle volatility ETF a jeho složení – zaměř se na likviditu a jak moc je fond vystaven různým trhům.

Ke hledání kvalitních ETF můžeš použít specializované platformy jako Morningstar nebo Yahoo Finance, kde najdeš hodnocení a srovnání. Co se trendů týče, ekologické a ESG ETF teď hodně frčí, ale u nich si dej pozor na to, jestli nejsou jen marketingový tah. Klidně zkus mix klasik i novinek. Já osobně jsem našel úspěšný ETF díky doporučení od známého a pak jsem si to sám ověřil na těchto platformách.

167 slov
1.7 minut čtení
14. 12. 2024
Jaroslava Pospíšilová
Jaroslava Pospíšilová