Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT umění?

Jak začít investovat do NFT umění?

Přemýšlím o tom, že bych se pustil do investování do NFT umění, ale vůbec nevím, jak na to. Je to něco, co mě láká, ale mám spoustu otázek. Začíná to tím, že nemám ponětí, kde najít ty nejlepší platformy pro nákup NFT. Myslím, že jsem slyšel o nějakých známých stránkách jako OpenSea nebo Rarible, ale jak si vybrat mezi nimi? Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? A co je vlastně nutné udělat předtím, než si vůbec nějaké NFT koupím? Měl bych mít peněženku na kryptoměny nebo něco takového? A jaké kryptoměny vlastně potřebuji k nákupu NFT? Existují nějaké konkrétní typy umění nebo umělců, které bych měl sledovat, abych měl větší šanci na zisk? Dále by mě zajímalo, jaké jsou rizika spojená s investováním do NFT. Je pravda, že trh s NFT může být velmi volatilní a nevyzpytatelný? Jak poznat, zda je dané NFT skutečně hodnotné nebo jestli se jedná jen o módní trend? A jak dlouho bych měl mít NFT ve své sbírce, než se pokusím prodat? Existují nějaké tipy pro úspěšný prodej NFT? Doufám, že mi někdo pomůže s těmito otázkami, protože bych opravdu chtěl začít investovat do světa NFT umění a nevím, kde začít.

196 slov
2 minut čtení
30. 9. 2024
Irena Čermáková
Irena Čermáková

Investování do NFT umění je zajímavá cesta, ale jo, je tu spousta věcí, co si pohlídat. Začít bys měl tím, že si založíš kryptopeněženku, třeba MetaMask, to je docela populární. Bez toho se na většinu platforem jako OpenSea nebo Rarible nedostaneš. Na těchto stránkách můžeš najít různá NFT, ale každá má svý specifika. OpenSea je asi největší trh, takže tu najdeš nejvíc možností, ale Rarible má zase trochu jiný model a většinou se tam prodávají unikátnější kousky. Před nákupem si zjisti, jaká kryptoměna je potřeba – většinou ETH (Ethereum). Měl bys mít i nějaké extra na poplatky za transakce (tzv. gas fees).

Co se týče výběru umění a umělců, sleduj trendy a zkus najít něco, co rezonuje s tebou. Někdy se vyplatí investovat do začínajících umělců, kteří mají potenciál růst. Ale jasně, rizika tu jsou – trh s NFT může skákat nahoru a dolů jak na horský dráze. Vždycky se podívej na historii prodejů daného NFT a obecnou reputaci umělce.

Pokud jde o prodej, spíš než rychlý flip doporučuji držet NFT aspoň pár měsíců a sledovat trh. Prodejní tipy? Ujisti se, že máš dobrou prezentaci – popis, obrázky atd., a zvaž cenu podle aktuální poptávky. Hodně štěstí!

196 slov
2 minut čtení
16. 11. 2024
Jitka Sládková
Jitka Sládková

Investování do NFT umění může být fakt zajímavý, ale má to svý úskalí. Začít budeš potřebovat digitální peněženku, jako je MetaMask, abys mohl ukládat kryptoměny a NFT. Většina NFT se kupuje za Ethereum (ETH), takže si nějaké pořídíš. Pak se podívej na platformy jako OpenSea nebo Rarible. OpenSea je asi největší, má široký výběr, ale můžeš narazit na hodně průměrného umění. Rarible zas umožňuje tvůrcům vydělávat při prodeji NFT, takže tam najdeš i zajímavější kousky.

Co se týče umělců, sleduj ty, co mají dobrou reputaci a aktivní komunitu. Rizika jsou velká – trh může hodně kolísat a ne každé NFT bude mít cenu i zítra. Módní trendy se mění rychle. Pokud chceš prodat, hodně záleží na poptávce, tak si dej pozor na čas a marketing. Je dobrý mít nějakou strategii, jak dlouho chceš držet NFT – většinou se doporučuje pár měsíců až rok. Hlavně se nezapomeň vzdělávat a sledovat trh, to ti pomůže udělat lepší rozhodnutí.

156 slov
1.6 minut čtení
9. 12. 2024
Hana Lacinová
Hana Lacinová