Charts.cz/Fórum/Kde se dají nejlépe koupit NFT umění?

Kde se dají nejlépe koupit NFT umění?

Zajímá mě, kde se vlastně dají nejlépe koupit NFT umění. Slyšel jsem hodně o různých platformách a tržištích, ale není mi úplně jasné, které z nich jsou nejlepší. Vím, že existují stránky jako OpenSea nebo Rarible, ale slyšel jsem i o novějších platformách, které by mohly nabízet něco navíc. Jaké máte zkušenosti s nákupem NFT? Je lepší kupovat přímo od umělců, nebo je to spíš o tom, co se dá najít na trzích? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých platforem? A co třeba ceny – jsou tam nějaké velké rozdíly, nebo se dá říct, že to je víceméně na stejné úrovni? Zajímalo by mě také, jestli je možné najít nějaké skryté perly mezi novými umělci a jejich díly. Kde vlastně začít hledat? Dává smysl investovat do NFT jako do umění, nebo bych měl radši zůstat u tradičnějších investic? Každý říká něco jiného a já bych rád slyšel názory od lidí, kteří už s tím mají zkušenosti. Jaké tipy byste mi dali pro samotný nákup? Je něco, na co si dát pozor? Děkuju všem za rady!

175 slov
1.8 minut čtení
22. 10. 2021
Václav Nečas
Václav Nečas

Nejlepší platformy na koupi NFT umění jsou fakt OpenSea a Rarible, to je jako základ. Ale pak jsou i novější jako Foundation nebo SuperRare, kde najdeš víc exkluzivní kousky od umělců. Když kupuješ přímo od umělců, můžeš mít pocit, že podporuješ jejich práci víc, ale na trzích máš větší výběr. Co se týče cen, tak to hodně záleží na tom, co hledáš a jaké trendy zrovna frčí. Když chceš najít skryté perly, sleduj komunitu na Twitteru nebo Discordu, tam se dají najít noví talenti, co teprve začínají. Investice do NFT může být riskantní, ale pokud máš rád umění a chceš podpořit nové tvůrce, tak proč ne? Jen si dej pozor na poplatky za transakce a věnuj čas tomu, aby ses zorientoval v tom, co kupuješ. A určitě neinvestuj víc, než si ochoten ztratit. To je asi tak všechno.

138 slov
1.4 minut čtení
7. 7. 2024
Jaroslav Roubal
Jaroslav Roubal

Takže když chceš koupit NFT umění, nejvíc se to točí kolem platforem jako OpenSea a Rarible, to jsou dost známé. OpenSea má širokou nabídku, ale můžeš narazit na hodně průměrných věcí. Rarible zase umožňuje umělcům nastavit vlastní ceny, což může být fajn, ale kvalita je různá. Pak tu jsou novější platformy jako Foundation nebo SuperRare, tam už se spíš dostáváš k kvalitnějším kouskům, ale vyžaduje to pozvánku nebo nějaké komunity. Když kupuješ přímo od umělců, můžeš někdy najít skryté perly, ale musíš se víc snažit a hledat. Co se cen týče, tak hodně záleží na poptávce a značce umělce – můžeš najít něco za pár dolarů, nebo naopak tisíce. Investice do NFT může mít smysl, pokud víš, co děláš. Určitě si dej pozor na falzifikáty a scam projekty. Před nákupem si zkontroluj historii prodeje daného díla a umělce. Nezapomeň, že trh s NFT je dost volatilní, takže investuj opatrně.

149 slov
1.5 minut čtení
24. 8. 2024
Zdeňka Ondrová
Zdeňka Ondrová