Jak poznat ekologickou nemovitost, když vybírám investici?
Zajímá mě, jak vlastně poznat, že je nějaká nemovitost opravdu ekologická, když nad tím přemýšlím jako o investici. Já vím, že to je dneska hodně aktuální téma a spousta lidí se snaží hledat něco, co by bylo šetrné k přírodě a zároveň by mělo dobrou hodnotu. Ale co všechno bych měl brát v úvahu? Můžu se spolehnout na nějaké certifikace nebo označení, jako jsou LEED nebo BREEAM? Jak důležité jsou věci jako energetická náročnost budovy nebo použití obnovitelných zdrojů energie? A co materiály – má smysl koukat na to, jestli byly použity recyklované nebo místní materiály? Rád bych věděl, jestli existují nějaké konkrétní faktory, které by mi mohly pomoci rozhodnout se mezi různými nabídkami na trhu nemovitostí. Třeba jestli je dobré investovat do starších budov s ekologickým potenciálem nebo raději do novostaveb, které už splňují moderní standardy. Také by mě zajímalo, jak moc se vyplatí sledovat lokalitu a její ekologickou stopu? Je možné, že investice do ekologických nemovitostí může přinést lepší návratnost než klasické nemovitosti, nebo je to jen trend, který brzy pomine? Děkuju za jakékoli tipy a rady!