Charts.cz/Fórum/Hodnocení etiky v NFT umění

Hodnocení etiky v NFT umění

Zajímá mě, jak se vlastně hodnotí etika v NFT umění. V poslední době se kolem NFT a digitálního umění točí spousta diskuzí, ale co vlastně znamená etika v tomto kontextu? Mám pocit, že je tady spousta otazníků ohledně toho, zda jsou NFT skutečně spravedlivé vůči umělcům, kteří je vytvářejí. Neumím si představit, jak to funguje, když někdo koupí digitální dílo a pak ho prodává za částky, které by normálně u tradičního umění byly nepředstavitelné. Není to vlastně tak, že se tím může poškodit samotný tvůrce? A co recyklace nápadů – kolik z těch NFT je skutečně originálních? Taky mě zajímá, jestli je vůbec možné regulovat trh s NFT a jak by taková regulace mohla vypadat bez toho, abychom zasahovali do kreativity a svobody umělců. Jak se tedy hodnotí morální aspekty jako je například právo na duševní vlastnictví? Je tady někdo, kdo se na to dívá z pohledu etiky a může mi říct víc o tom, jak se tyto otázky řeší? Nebo se to spíš všechno ignoruje ve prospěch rychlého zisku? Jak moc je důležitá transparentnost v obchodování s NFT a co můžeme udělat pro to, aby byl tento trh férovější pro všechny zúčastněné?

193 slov
1.9 minut čtení
20. 12. 2023
Monika Hrochová
Monika Hrochová

K etice v NFT umění je toho opravdu hodně k zamyšlení. Mnozí umělci se cítí podvedeni, když někdo koupí jejich digitální dílo a pak ho prodá za obrovské sumy, zatímco oni dostanou jen malý zlomek z prodeje. Je to jako u tradičního umění – velcí sběratelé často profitují na práci malých umělců. Co se originálnosti týče, hodně NFT je fakt recyklace už existujících nápadů nebo děl, což vzbuzuje otázky ohledně duševního vlastnictví. Regulace by mohla pomoct, ale jak to udělat bez zásahu do kreativity? Možná nějaké směrnice pro transparentnost a férovost by byly fajn, ale to by chtělo víc debaty. Je jasné, že trh s NFT se chová dost divoce a mnozí investoři se soustředí hlavně na rychlý zisk, což může ubližovat umělcům. Celkově je potřeba víc otevřenosti a diskuze o těchto věcech, aby to dávalo smysl pro všechny zúčastněné.

140 slov
1.4 minut čtení
26. 10. 2023
Denisa Tvrdíková
Denisa Tvrdíková

Etika v NFT umění je fakt zajímavý téma. Hlavně jde o to, jak se chrání práva umělců. Když někdo prodává NFT za mega částky, tak umělec dost často nic z toho nemá, což je dost nefér. Taky je tu otázka originality; spousta NFT je jen variací na něco, co už bylo udělané. Mnozí lidé si myslí, že trh je prostě o rychlým zisku a ignoruje se, co to dělá s tvůrci. Co se týče regulace, tak by to chtělo najít balanc, aby se neomezovala kreativita, ale zároveň, aby se chránila práva tvůrců a nějakým způsobem to udržovalo férové pro všechny. Transparentnost v obchodování s NFT je důležitá, aby lidé věděli, co kupují a odkud to pochází. Jinak se můžou klidně podívat na celou skládačku jako na bublinu, která praskne a umělci zůstanou opět na okraji.

135 slov
1.4 minut čtení
15. 1. 2024
Zdeněk Bezděk
Zdeněk Bezděk