Hodnocení etiky v NFT umění
Zajímá mě, jak se vlastně hodnotí etika v NFT umění. V poslední době se kolem NFT a digitálního umění točí spousta diskuzí, ale co vlastně znamená etika v tomto kontextu? Mám pocit, že je tady spousta otazníků ohledně toho, zda jsou NFT skutečně spravedlivé vůči umělcům, kteří je vytvářejí. Neumím si představit, jak to funguje, když někdo koupí digitální dílo a pak ho prodává za částky, které by normálně u tradičního umění byly nepředstavitelné. Není to vlastně tak, že se tím může poškodit samotný tvůrce? A co recyklace nápadů – kolik z těch NFT je skutečně originálních? Taky mě zajímá, jestli je vůbec možné regulovat trh s NFT a jak by taková regulace mohla vypadat bez toho, abychom zasahovali do kreativity a svobody umělců. Jak se tedy hodnotí morální aspekty jako je například právo na duševní vlastnictví? Je tady někdo, kdo se na to dívá z pohledu etiky a může mi říct víc o tom, jak se tyto otázky řeší? Nebo se to spíš všechno ignoruje ve prospěch rychlého zisku? Jak moc je důležitá transparentnost v obchodování s NFT a co můžeme udělat pro to, aby byl tento trh férovější pro všechny zúčastněné?