Charts.cz/Fórum/Může mi někdo vysvětlit, proč jsou akcie lepší než bitcoin?

Může mi někdo vysvětlit, proč jsou akcie lepší než bitcoin?

Zajímalo by mě, co dělá akcie tak atraktivními v porovnání s bitcoinem. Čím víc se o tom bavím s lidmi, tím víc slyším argumenty pro akcie jako stabilnější investici. Ale proč? Chápu, že akcie mají historicky delší historii a jsou spojené s vlastnictvím reálných společností, které generují zisky. Ale co když se podíváme na volatilitu bitcoinu? Je to přece extrémně rizikové a mnozí říkají, že je to spíše spekulace než skutečná investice. Může mi tedy někdo objasnit, jaké jsou hlavní výhody akcií oproti kryptoměnám jako bitcoin? V čem konkrétně vidíte ty klíčové rozdíly? A co se třeba týče regulací a ochrany investorů? Není tohle důležitý faktor, který hraje roli v tom, proč by měly být akcie považovány za bezpečnější? Zkrátka bych rád znal názory ostatních na toto téma. Jaké máte zkušenosti a proč si myslíte, že by akcie mohly být lepší volbou pro někoho, kdo chce investovat?

147 slov
1.5 minut čtení
7. 12. 2021
Martina Charvátová
Martina Charvátová

Jo, akcie mají fakt pár výhod, co je dost dělá atraktivní. Třeba ta stabilita – akcie firem, co vydělávají peníze, dávají dividendy, to je něco, co bitcoin nemůže nabídnout. Když investuješ do firmy, máš aspoň nějakou představu o tom, jak se jí daří. U bitcoinu je to spíš jako sázka na koně – vysoká volatilita a žádné zisky. Navíc akcie jsou regulované a máš tam určitou ochranu jako investora. Třeba SEC dohlíží na trh s akciemi, takže je tam větší záruka fair play. U kryptoměn to tak není, což činí investice v bitcoinu dost riskantní. A taky psychologicky – když vidíš, že ti akcie rostou nebo klesají, je to snazší snést než když ti bitcoin spadne během týdne o 30 %. Takže jo, pro někoho, kdo hledá stabilitu a rozumnější investici, jsou akcie asi lepší volba.

136 slov
1.4 minut čtení
25. 11. 2022
Michal Černý
Michal Černý

Jak to vidím já, akcie jsou lepší investice než bitcoin zejména kvůli stabilitě a historickému výkonu. Když investuješ do akcií, tak vlastně kupuješ část firmy, která má nějakou hodnotu a generuje zisk. To znamená, že můžeš dostávat dividendy a celkově je větší šance, že si na tom vyděláš. Bitcoin je spíš jako bublina – můžeš rychle zbohatnout, ale taky rychle ztratit všecko. Jeho volatilita je šílená a pro normálního investora to není nic příjemného.

Další věc je regulace. Akcie jsou přísněji regulované, což znamená větší ochranu pro investory. Kryptoměny jsou v tomhle hodně divoké, a pokud se něco pokazí, tak ti nikdo nepomůže. Vlastně nemáš pořádně koho žalovat, když bys přišel o prachy.

Riziko je podle mě klíčový faktor. Akcie sice taky kolísají, ale mají tendenci růst v dlouhém období a historicky se ukázaly jako spolehlivější investice. Takže pokud chceš něco stabilnějšího a s menším rizikem, akcie dávají víc smysl.

150 slov
1.5 minut čtení
30. 6. 2023
Milan Žemlička
Milan Žemlička