Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak začít investovat do ETF pro pasivní příjem?

Jaký je nejlepší způsob, jak začít investovat do ETF pro pasivní příjem?

Zajímá mě, jaké jsou vlastně nejlepší způsoby, jak začít investovat do ETF, pokud bych chtěl dosáhnout pasivního příjmu. Je to pro mě nové téma a mám v tom trochu zmatek. Rád bych věděl, jestli existují nějaké konkrétní kroky, které bych měl následovat, nebo nějaké tipy a triky, jak se do toho pustit. Navíc by mě zajímalo, jak si vybrat správná ETF, na co si dát pozor a zda jsou nějaké poplatky, které by mě mohly zaskočit. Jak je to s diverzifikací portfolia při investování do ETF? Mám investovat do více různých fondů nebo stačí třeba jeden? Jaký objem peněz by měl být rozumný na začátek? A co třeba časový horizont? Je lepší investovat jednorázově nebo pravidelně vkládat menší částky? Bude mít vůbec smysl investovat do ETF v dnešní době? Je to stále výhodné pro pasivní příjem, nebo bych se měl poohlédnout po něčem jiném? Všechno mi přijde složité a rád bych měl jasnější představu o tom, jak začít. Díky moc za jakékoli rady alebo zkušenosti!

165 slov
1.7 minut čtení
20. 5. 2021
Kateřina Moravcová
Kateřina Moravcová

Jasně, investování do ETF může být skvělý způsob, jak si vytvořit pasivní příjem. Začněte tím, že si uděláte trochu průzkum ohledně různých typů ETF. Zaměřte se na fondy, co vyplácí dividendy, protože to je to, co může generovat ten pasivní příjem. Zároveň si dejte pozor na poplatky – nízké náklady jsou klíčové, protože i malé poplatky mohou z dlouhodobého hlediska snížit vaše výnosy.

Pokud jde o diverzifikaci, je lepší mít víc ETF než jen jeden. Můžete rozložit investice třeba mezi akcie, dluhopisy a různé sektory trhu. Tak se sníží riziko. Co se týče částky na začátek, je to různé – klidně můžete začít s menším objemem a postupně přidávat. Pravidelné vkládání menších částek (tzv. dollar-cost averaging) je často rozumnější než jednorázové investice, protože to zmírňuje vliv volatility trhu.

A jestli má smysl investovat do ETF teď? Určitě! Stále je to výhodné pro pasivní příjem, zvlášť pokud si vyberete kvalitní fondy. Všechny tyhle věci můžou na začátku vypadat složitě, ale jakmile se do toho dostanete, uvidíte, že to není tak těžký. Hlavně buďte trpělivý a držte se své strategie.

176 slov
1.8 minut čtení
24. 11. 2023
Žaneta Štěpánková
Žaneta Štěpánková

Takže, investování do ETF může být skvělej způsob, jak dosáhnout pasivního příjmu. Na začátek doporučuji prozkoumat pár základních kroků. Za prvé, otevři si investiční účet u brokera, který nabízí přístup k ETF. Dále se zaměř na ETF, které vyplácejí dividendy, to je důležitý pro ten pasivní příjem. Zkus se podívat na fondy jako jsou S&P 500 ETF nebo nějaký fond sledující evropské akcie.

Co se týče diverzifikace, je lepší mít víc různých ETF než jen jedno. Klidně začni s třemi až pěti různými fondy pokrývajícími různé sektory nebo regiony – to ti pomůže snížit riziko. Co se týče objemu peněz, záleží na tobě, ale i pár set korun měsíčně může udělat rozdíl. Mnoho lidí preferuje pravidelný vklad, protože tím průměrují cenu nákupu.

Poplatky bys měl sledovat, hlavně poplatky za správu ETF a případné transakční poplatky u brokera. A co časový horizont? U dlouhodobějších investic můžeš očekávat lepší výnosy – ideálně plánuj investice na pět let a víc.

A jestli má smysl investovat do ETF teď – určitě jo! I když trhy kolísají, dlouhodobě to většinou vydělává. Takže klidně do toho jdi a sleduj trh, uč se a adaptuj se.

186 slov
1.9 minut čtení
15. 6. 2024
Filip Hradil
Filip Hradil